• (0)

    „Moartea civilă” pe vremea lui Eminescu

    Autor(i): Nicolae Georgescu

    Nr. pagini: 108  pagini

    Anul apariției: 2023

    Editura: Hoffman

    Nicaieri in alta parte nu e loc mai bun pentru readucerea in atentie a argumentului Fagarasanu in complexul declararii publice a nebuniei lui Eminescu. Reiau texte publicate separat, actualizand informatia, doar cu unele mici interventii, pentru a nu  mai complica. Se va vedea cum „moartea civila”, aceasta sanctiune a vremii lui Eminescu, l-a atins si pe acest prieten al sau, inginerul Nicolae Fagarasanu, dar chiar si pe I. C. Bratianu, primul ministru al tarii, si pe Lascar Catargiu, fost prim ministru si pe Dimitrie Lecca, presedintele Camerei Deputatilor – si, probabil, pe mai multi altii, fiecare gasind calea lui de evitare a consecintelor; Eminescu n-a mai avut cale, boala sa – adevarata sau nu, cu substrat organic sau doar simplu surmenaj, oricum ar fi – insemnand si recluziune, adica imposibilitate de a lua legatura cu oamenii, de a explica, de a se lasa vazut si pipait de ei, cum se zice.

    Nicolae Georgescu
    32,00 lei
  • (0)

    Accidentul

    Autor(i): Mihail Sebastian

    Nr. pagini: 300 pagini

    Anul apariției: 2020

    Editura: Hoffman

    Recitit aseara, spre marea mea surpriza, dupa 6-7 ani, Orasul cu salcami. Aveam la mine intamplator cateva caiete ale elevilor mei din clasa V-a, cu rezumate de lecturi lunare. Intre ele, un foarte inteligent rezumat al Orasului cu salcami, plin de observatii ingenioase asupra raporturilor posibile cu celelalte carti ale mele. Arn citit rezumatul amuzat si, pe urma, intr-o doara, am luat cartea din biblioteca, cu gandul sa o rasfoiesc. Pe urma n-am mai putut s-o las din mana. Aveam oroare de ea. Refuzam sa vorbesc despre ea. Simpla citare a titlului ma crispa. O consideram o eroare, o prostie. Ei bine, mi se pare ca am fost nedrept. Acum, recitind-o dupa ce aproape o uitasem (personaje, momente, fapte care se stersesera total din memorie), cartea m-a incantat. Ce tanara e! Peste toate naivitatile, o anumita fragezime, anumita poezie in povestea asta, care ma emotioneaza. Sau sunt eu azi asa de batran, incat tineretea cartii capata — dincolo de literatura — o valoare exagerata? Nu stiu. Fapt e ca am avut trei ore de neasteptata placere citind-o.

    Mihail SEBASTIAN, Jurnal
    18,00 lei
  • (0)

    Amurg istoric. Volumul 1

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 404 pagini

    Anul apariției: 2021

    Editura: Hoffman

    Adevaruri, care merita alte adevaruri, care demonstreaza cat de importanta este competitia adevarurilor. Adevaruri care, prin forta sugestiva a esteticii autorului, impun o mare personalitate literara, in galeria valorilor spirituale postdecembriste.
    E un paradox: mult injuratul ideolog al socialismului ceausist se dovedeste un exceptional analist al perioadei respective si un nume valabil al noii culturi romane.

    Adrian PAUNESCU
    25,00 lei
  • (0)

    Amurg istoric. Volumul 2

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 348 pagini

    Anul apariției: 2021

    Editura: Hoffman

    Iata, asadar, de ce era necesara cartea lui Dumitru Popescu. Ea ne invita sa aruncam o privire asupra unei lumi pana la care curiozitatea cetateanului de rand nu putea ajunge: lumea liderilor comunisti… Dand seama de aceste momente si personalitati, Dumitru Popescu e prima memorie mai acatarii care se lasa exploatata pentru a dezvalui generatiilor de azi enigmele lumii comuniste. Suficient argument pentru a-i considera cartea un eveniment editorial.

    Ion CRISTOIU
    25,00 lei
  • (0)

    Apel pentru România Mare

    Autor(i): M. Marinescu, Liliana Cojocaru, M. Mitran, B. Budulac

    Nr. pagini: 346 pagini

    Anul apariției: 2022

    Editura: Hoffman

    Excelente,

    Pornind de la dreptul natural si legitim al unitatii nationale si de la faptul ca reunificarea nationala este necesara din mai multe considerente – pentru reparatie istorica, sociala, morala si economica, dar si pentru interesele geostrategie ale NATO si ale UE – facem un apel catre Domniile-voastre pentru a identifica o formula de re (unire) a Republicii Moldova, a tinuturilor Bucovina de Nord, Herta, Bugeac si a Insulei Serpilor, teritorii romanesti furate de URSS, cu Patria – Mama, Romania!
    Refacerea Romaniei Mari este un prilej unic de reparatie morala si istorica a SUA si Marii Britanii fata de Romania, tari care, printr-o decizie criminala – Tratatul de la Ialta, semnat in februarie 1945, de Th. Roosevelt, Winston Churchill si I. V. Stalin – ne-au aruncat sub bocanc rusesc.
    In acelasi sens, un numar de 92 de fosti deputati din Republica Moldova, impreuna cu o serie importanta de personalitati basarabene, afirma, intr-o Scrisoare Deschisa adresata presedintilor Romaniei si Republicii Moldova – Klaus Iohannis si Maia Sandu-, ca, in fata riscului unei invazii ruse reale, solutia este reintoarcerea Basarabiei romane la Tara-Mama, Romania, respectiv REUNIREA. Intre personalitatile basarabene se numara marele compozitor Eugen Doga, eminescologul Mihai Cimpoi, membru al Academiei Romane si a celei de la Chisinau, fostii detinuti politic de la Tiraspol, -Alexandru Lesco, Tudor Popa si Andrei Ivantoc-, care au castigat, la CEDO, procesul impotriva Federatiei Ruse, istorici si scriitori. Activenews se alatura si sustine demersul fratilor basarabeni pentru

    REUNIFICAREA NATIONALA. Avand in vedere importanta momentului si prestigiul semnatarilor Apelului, Activenews solicita si implicarea istoricilor Academiei Romane si a altor personalitati, foruri politice, stiintifice si civice din Romania.
    Marele patriot, Mihai Eminescu, dorea independenta noastra fata de puterile straine, dar si refacerea Romaniei Mari, deziderate exprimate si in poezia „Doina”.
    Autentica si actuala pentru timpurile pe care le traim, poezia „Doina” a fost scrisa de poetul nostru national, Mihai Eminescu, in anul 1883.
    Continutul poeziei este semnificativ pentru simbolul ce-l reprezinta cantecul de speranta si de durere al poporului nostru.
    Este un strigat, o imprecatie, mesajul fiind unul de protest extrem de actual si o chemare la unitate. Trebuie sa mentionam ca toti marii patrioti romani au fost omorati de tradatorii de patrie. Exemplu: Tudor Vladimirescu (1821), Avram Iancu (1872), Mihai Eminescu (1889), Nicolae Iorga (1940), Nicolae Ceausescu (1989), Corneliu Vadim Tudor (2015).
    De asemenea, este rusinos faptul ca, in imnul Romaniei, compus de Andrei Muresan (muzica Anton Pann), sunt preaslaviti cuceritorul Daciei, imparatul Romei, Traian, si regele Ungariei, Matei Corvin.
    Revenind la contextul geopolitic actual, apreciem ca unificarea cu Basarabia poate fi realizata, in urma deciziilor marilor puteri, prin trei variante:
    Direct prin referendum, cu acordul marilor puteri; Viitorul presedinte sa fie ales si in Basarabia si in Romania, cu acordul marilor puteri, dupa modelul de la 1859, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales in ambele principate;
    Prin aderarea Basarabiei la Uniunea Europeana si apoi unirea cu Romania, dupa modelul unificarii celor doua Germanii, prin acordul marilor puteri.
    Referitor la teritoriile furate de rusi si detinute de Ucraina: Bucovina de Nord, Herta, Buceagul si Insula Serpilor, o decizie a marilor puteri in consens cu Ucraina poate duce la unificarea acestor tinuturi cu populatia romaneasca.
    In ceea ce priveste avantajele unificarii pentru NATO si Uniunea Europeana, mentionam cresterea suprafetei economice europene, dezvoltarea si extinderea securitatii NATO s.a.

    32,00 lei
  • (0)

    Atelierul de vară

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 434 pagini

    Anul apariției: 2022

    Editura: Hoffman

    Pictorul se inveseli: Dar ce logica e aici? Cu figura aceasta de robot auster, neindurator si impasibil voiai sa faci furori printre femeile si asa blazate, vegetand la temperatura camerei, intrate, cele mai multe ireversibil, in rutina „caii de mijloc”? Grozava strategie, chiar pentru un Don Juan inacrit in esecuri! isi zise. Aproape uitase ca e vorba de el insusi, si optiunea de viata a modelului din portrete i se paru stupida si caraghioasa. Pentru ca masca adoptata stresa, complexa, inhiba si indeparta, la randul ei, iremediabil. Cine nu stie, gandi, ca femeia asteapta de la barbat in primul rand omagiu, unul exprimabil intr-un milion de feluri, in functie de temperament, educatie, experienta si intensitate a afectivitatii, stare materiala, elocinta, inventivitate, gen psihic si alte particularitati masculine. Omagiu, omagiu, omagiu! – cer ele continuu, intr-un limbaj ce oscileaza de la frust la sofisticat, ca si prin priviri, gesturi, zambete orgolioase ori mieroase, aluzii, multumiri anticipate sau mici recompense. „Pai cu aceste sageti de silex (ca ale vanatorului preistoric) le trimiteai tu omagiu?” ceru Dan portretului sa-i explice ratiunea straniei tactici.

    32,00 lei
  • (0)

    Baletul fantasmelor

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 254 pagini

    Anul apariției: 2023

    Editura: Hoffman

    „Probabil ca, in timp ce dormeam, cineva ne‑a urcat in autobuz, caci ne‑am trezit in plina vesnicie. Nu era Zamolxe de fata, nici supusii sasi ai printului, dar vesnicia se lafaia acolo in voie. Dealurile transilvane usor inverzite de aerul primaverii sclipeau in bataia soarelui ca un ocean de proportii cosmice somnolent, leganat in valsul sferelor. Intr‑adevar, se parea ca Vesnicia poposeste din cand in cand acolo, ca sa‑si petreaca propriul weekend si noi o surprinsesem intr‑un asemenea moment fast, de frumoasa intimitate cu stravechea lume a plugarilor carpatini.”

    32,00 lei
  • (0)

    Biletul la control!

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 230 pagini

    Anul apariției: 2021

    Editura: Hoffman

    Din felul cum se spunea odinioara despre cineva ca are principii, parea sa reiasa ca e vorba de un om cu tabieturi. Un om sucit, nitelus ingradit, oricum dificil, cu care nu era intotdeauna prea placut sa ai de-a face. Principiile erau, in alta acceptiune, o componenta a pedanteriei. Dar, si intr-un caz si in altul, era o meteahna, o scranteala, o forma de alinare mintala. „Va scot eu principiile din cap” – striga cate un sef la subalternii ce vadeau vagi reziduuri de personalitate. Persoanele publice trebuiau sa strige frecvent ,,Pleaca ai nostri! Vin ai nostri!” – varianta moderna a dictonului „Regele e mort! Traiasca regele!”.
    Politicienii considera principiile catuse la maini. Isi poate permite sa aiba principii un individ care nu aspira la nimic, care nu are ce pierde sau ce castiga. A carui singura avutie ramane originalitatea. Sau cel care isi subordoneaza viata unui ideal de lupta dezinteresat. Dar, printre cei ce nazuiesc sa parvina, rar se gaseste cineva dispus sa-si ,,inchida viata”, sa-si rateze cariera de dragul principiilor.
    Timp de milenii, o mare parte a omenirii a avut drept ghid etic decalogul bibliei – chintesenta teoretica a pacatelor si a oprelistilor fundamentale. Cele zece porunci au fost interpretate si adaptate de fiecare societate in conformitate cu idealurile ei materiale. Nicio oranduire, oricat de inumane erau bazele pe care se sprijinea, nu a indraznit sa repudieze aceste principii. Le-a incalcat insa tacit. Nimeni nu s-a batut vreodata cu pumnii in piept afirmand ca viciul este cultul sau.
    Un principiu suprem a fost si este: „Cel tare il suprima pe cel slab”. Dar el nu a fost niciodata afisat, nu a devenit o deviza publica, nu a fost introdus intre intelepciunile clasice. Dimpotriva, s-a propovaduit mila, caritatea.

    32,00 lei
  • (0)

    Boala și moartea lui Eminescu

    Autor(i): Nicolae Georgescu

    Nr. pagini: 314 pagini

    Anul apariției: 2021

    Editura: Hoffman

    „Cand am dat sa plec, intrara cativa tineri – trei – in uniformele lor de elevi ai Scoalei de Infanterie. Se apropiara de catafalc si, intr-o concentrare pioasa, se aplecara peste el si rostira incet, mai mult in soapta, un cuvant, un nume: „Veronica”.
    Infanteristii imi facura impresia ca aveau sa se achite de o datorie imperioasa, ce nu putea suferi nicio amanare, si ca trebuia onorata, punctual, orice s-ar fi intamplat, in aceeasi zi, cu orice sacrificiu. Aceasta era, doara, dorinta expresa a nefericitului poet, de a „spune” acest nume „pe inchisele-i pleoape”:
    „Si eu as vrea ca unul, venind de mine-aproape,
    Sa-mi spuie al tau nume pe-nchisele-mi pleoape”.
    Si baietii, s-au tinut de cuvant…
    Inmormantarea s-a facut abia in ziua de 17 iunie, intr-o sambata, pe la orele 4 dupa amiaza, din cauza marei si sufocantei arsite, ce se lasase asupra orasului. Cheltuielile le-a suportat Ministerul Instructiunii Publice, dupa staruinta fostului secretar general Profesorul Stefan C. Mihailescu, bun prieten si mare admirator al defunctului. Lume multa intelectuala: literati, ziaristi, advocati, medici, artisti dramatici, pictori, sculptori si studenti. Venise si Lascar Catargiu, care, ca barbat politic, se simtea obligat, sa-i aduca, prin prezenta sa, un pios omagiu, aceluia, care, cu un osebit talent, a sustinut, ca prim redactor al ziarului ,,Timpul“, ideea conservatoare. A depus si coroane, atat in numele sau personal, cat si din partea partidului.”

    Mihail Canianu (Adevarul, 16 iunie 1933, p. 3)
    32,00 lei
  • (0)

    Buncărul președinților

    Autor(i): Marius Marinescu, Liliana Cojocaru, Mihai Mitran

    Nr. pagini: 275 pagini

    Anul apariției: 2022

    Editura: Hoffman

    Pe fondul escaladarii razboiului ruso-ucrainean, al tensiunilor dintre NATO si Rusia si pericolului unei agresiuni nucleare din partea Federatiei Ruse, precum si in contextul comemorarii a 77 de ani de la lansarea bombelor atomice la Hiroshima si Nagasaki (din 6 si 9.08.1945), soldate cu 130.000 de morti) si a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977 (1600 de morti), problema asigurarii buncarelor si adaposturilor antiaeriene devine tot mai actuala.
    Prin acest volum dorim sa tragem un semnal de alarma privind insecuritatea sistemelor de aparare antiaeriana a romanilor, prin numarul insuficient si lipsa de functionalitate a celor existente, doar 10 % din populatie beneficiind de acest sistem de protectie, legea prevazand un minim de 30 %. La polul opus, in caz de razboi (bombardament), calamitate, cutremur major (peste 7,2 grade pe scara Richter), presedintele Romaniei are o hipersecuritate, prin buncarul antiatomic de sub Casa Poporului, care-i asigura si un confort de 5 stele.
    De asemenea, in aceleasi situatii, demnitarii de rang inalt se bucura de securitate maxima si un confort de 4 stele, prin buncarele de sub Palatul Victoria, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Afacerilor Externe, dar si celelalte ministere si institutii centrale.

    32,00 lei
  • (0)

    Cândva, după ignozirea din Paradis

    Autor(i): Dumitru Popescu

    Nr. pagini: 454 pagini

    Anul apariției: 2023

    Editura: Hoffman

    „Descopereau ca traiesc ceva similar iubirii, fara a fi, de buna seama, iubire. Isi vin in intampinare cu gingasie si tandrete, si cu o enorma dorinta de a surprinde un strop de fericire in ochii celuilalt. Fraternizeaza in reproducerea ritualului iubirii. Prin urmare, iubire sintetizata in laborator – ca o serie de substante tamaduitoare menite sa salveze oameni aflati in suferinta. Iubire, ca panaceu al bolilor de decrepitudine, al singuratatii de senectute, al slabirii imunitatii morale. De unde gasisera ei, dintr-odata, aceste resurse, fara de care nu te poti arunca intr-o simbioza, mai ales cand nu preexista sentimentul catalizator veritabil? Combustia sufleteasca si trupeasca se producea la presiunea disperarii? Isi pune fiecare in joc intuitiile, reflexele, virtutile neconsumate, pastrate ca prin minune intr-o pestera a fiintei? Au tasnit de acolo, prin simpla declansare a ardoarei si vointei, sensibilitate, afectiune, calinitate, dorinta, putere de daruire si de absorbtie a esentelor vitale? Daca ar veni, in aceasta suita, si iubirea originara, pasiunea, dependenta psihica si biologica, daca toate aceste valori pe care si le-au resuscitat s-ar aglutina si ar capata har cosmic?”

    32,00 lei
  • (0)

    Casa Poporului: blesteme și mistere

    Autor(i): Marius Marinescu, Liliana Cojocaru

    Nr. pagini: 206 pagini

    Anul apariției: 2023

    Editura: Hoffman

    Volumul „Casa Poporului – Blesteme si mistere” reprezinta, pe de o parte o fina analiza, – dublata de o incursiune istorica (si nu numai) in domeniul fascinant al resorturilor psihologice umane – privind nerespectarea legilor divinitatii, iar pe de alta parte ofera o dimensiune ontologica asupra misterelor subterane romanesti.
    Cartea este structurata in doua parti: prima se refera la principalele blesteme bucurestene care i-au vizat pe Elena si Nicolae Ceausescu, dar si la alte trei blesteme cunoscute in literatura, iar cea de-a doua reprezinta o perspectiva analitica asupra misterelor subterane ale Romaniei.
    Prima parte a volumului consta in analiza minutioasa a urmatoarelor blesteme:
    Blestemul Saftei Brancoveanu;
    Blestemele ctitorilor de biserici si manastiri;
    Blestemul lui Vlad Tepes si al locuitorilor cartierului Uranus, disparut de pe suprafata Bucurestiului;
    Blestemul ciumatilor;
    Blestemul Palatului Parlamentului;
    Blestemele femeilor decedate in urma avorturilor;
    Blestemele iubitorilor de animale.
    Celelalte trei blesteme analizate sunt:
    Blestemul care a adus moartea imparatului Napoleon al III-lea;
    Blestemul care a adus moartea primarului Bucurestiului, Pache Protopopescu;
    Blestemul Sfantului Calinic.

    32,00 lei