• (0)

    Amazoanele văzduhului

    Autor(i): Dan Gîju

    Nr. pagini: 250 pagini

    An: 2018

    Editura: Favorit

    Legendele Escadrilei Albe, Femeile-şoim de la AviaSan, Din tainele „amazoanelor” celeste, Ambuscadă în Munţii Iaila, Povestea secretă a unor fotografii sunt capitolele de bază ale acestei cărți cu patru dintre cele mai valoroase aviatoare ale României în prim-plan. În fond, veritabile „zeiţele cu aripi de fier” despre care mulți alți jurnalişti au aflat cu plăcută surpriză, la vremea lor, şi n-au stat pe gânduri să le dedice sute de pagini. Aşa se explică faptul că, la romanele consacrate încă din perioada războiului, la filmele turnate (între care unul artistic şi câteva documentare), la zecile de articole ş.a.m.d. de până azi, se mai adaugă şi această carte. Care, ca fiecare proiect nou aruncat pe piaţă, încearcă să surprindă prin ineditul său particular. În ce constă acest „inedit” – decorat şi cu două fotografii niciodată publicate –, citi­torul interesat va afla, desigur, după ce va parcurge cartea până la ultima filă. Oricum, ne asigură autorul, lectura va fi una mai mult decât instructivă şi agreabilă.

    31,50 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Așii Aviației Regale

    Autor(i): Dan Gîju

    Nr. pagini: 286 pagini

    An: 2018

    Editura: Favorit

    Adunate pentru întâia oară în volum, portretele, interviurile, microstudiile şi eseurile relative la cei mai temerari dintre „şoimii” de ieri ai armatei româ­ne – pe patru dintre aceştia autorul având şansa să-i întâlnească personal –, cărora li se adaugă un calup de documente din arhive şi câteva portrete foto menite să completeze, fie şi la nivel de sugestie, galeria aşilor, a marilor maeştri ai manşei şi, nu în ultimă instanţă, a eroilor Aeronauticii Regale, demonstrează cu asupra de măsură, că deşi înfrântă la finele conflagraţiei mondiale, România a avut profesionişti redutabili care, atunci când teh­nica le-a permis, s-au bătut de la egal la egal cu cei mai bine plătiţi „mercenari” ai lumii, indiferent că au fost ruşi, ameri­cani, britanici sau chiar germani și unguri pe finalul războiului. Se regăsesc așadar, creionați de o manieră aparte, piloții de război Constantin „Bâzu” Cantacuzino („Grecu”), Dem. Ben. Cârâc („Tătusu”), Florea Chifulescu („Călăul”), Ioan Di Cesare, Ion Dobran („Fachiru”), Alexandru „Dudu” Frim, Vasile „Chiţu” Gavriliu, Alexandru „Alecu” Şerbănescu, Sorin Tulea și, nu în ultimul rând, Dan Vizanty („Mon cher”).

     

    31,50 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Confesiunile unui țârcovnic. Jurnal de război 1916–1918

    Autor(i): Marin I. Predescu

    Nr. pagini: 218 pagini

    An: 2019

    Editura: Favorit

    Războiul „ţârcovnicului” Marin I. Predescu este cu atât mai valabil cu cât este prins în condeiul unui profesionist, ziarist important la vremea lui. Deşi scrisă în fugă şi redusă ca dimensiune, avem de-a face cu o carte mare, una cum nu credeam să se fi scris în legătură cu participarea noastră, a românilor, la Primul Război Mondial. O dramă tratată în registru grav, dar în esenţă ironic şi autoironic, totodată cât se poate de sinceră. Cartea unui oltean autentic.

     

    26,25 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Considerații asupra Bătăliei din Cotul Donului, noiembrie 1942

    Autor(i): Petre Dumitrescu

    Nr. pagini: 150 pagini

    An: 2022

    Editura: Favorit

    General de armată Petre Dumitrescu: „Am făcut această scurtă privire asupra bătăliei din Cotul Donului din datoria ce am de a nu lăsa să se acrediteze inexactităţi sau josnice calomnii asupra comandanţilor, statelor-majore, ofiţerilor şi ostaşilor Armatei a 3-a, care s-au luptat cu toată bravura şi spiritul de supremă jertfă, aşa cum le-a impus conştiinţa lor curată. […] Dacă înfrângerea de la Cotul Donului s-ar fi datorat comandantului Armatei [a 3-a] şi [șefului] statului-major, ei ar fi fost traşi la răspundere din primul moment. Atât Comandamentul Superior German cât şi mareşalul Antonescu nu ne-ar fi menajat câtuși de puțin, ci ne-ar fi aplicat cu mare zgomot sancțiunile cuvenite pentru a da opiniei publice, pe drept cuvânt îngrijorate, o cât de slabă satisfacţiune. Faptul că comandamentul german nu numai că nu ne-a adus niciun reproş, dar din contra, a pus sub ordinele mele directe trei mari unităţi germane – Corpul 17 Armată german al generalului Hollidt şi grupările de forţe ale generalilor Stumpfeld şi Spang – dovedeşte con­trariul. […] Niciun alt comandant de armată român nu a avut însărcinări asemănă­toare.”

    26,25 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Doi ani de foc pe Messerschmitt. Jurnal de front

    Autor(i): General-maior (ret) Ion Dobran

    Nr. pagini: 384 pagini

    An: 2018

    Editura: Favorit

    Un fascinant „jurnal de război”, în fond însemnările zilnice, atât de pe Frontul de Est, cât și de pe Frontul de Vest, dintre 14 august 1943–9 mai 1945, ale locotenentului Ion Dobran, alias „Fachirul”, actualmente general-maior în retragere, ultimul as al aviației române de război și primul dintre vânătorii noștri care a trecut bariera a 100 de ani de viață, cu 13 avioane inamice distruse, 340 de misiuni la inamic și 74 de lupte aeriene în palmares, pilot pe Messerschmitt Me 109G în Escadrila 48 din Grupul 9 Vânătoare. Un erou autentic, un scriitor cu atât mai veridic și interesant.

    36,75 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Evadare din Eden

    Autor(i):Dan Gîju

    Nr. pagini: 324 pagini

    An: 2018

    Editura: Favorit

    Uşor de citit, dar, mai ales, suficient de provocator pentru cititorul pasionat de istorie (istoria aviaţiei, în cazul de faţă), romanul Evadare din Eden evocă – dincolo de cortina înşelătoare a poveştii de viaţă a inadaptatului Bogdan Zlatcu – odiseea ofiţerului de echipaj Florea Chifulescu, alias „Călăul”, personaj real, primul pilot român salvat cu paraşuta dintr-un avion avariat, al cărui destin va fi marcat implacabil de nefasta „zodie roşie” sub care a nimerit România după 23 august 1944.

     

    31,50 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Jurnal de război și de pace. Memorialul din Siberia

    Autor(i):Ion Tobă-Hatmanu

    Nr. pagini: 434 pagini

    An: 2014

    Editura: Favorit

    Autentic „om al frontului”, desemnat de către generalul german Helge Auleb drept „cel mai indicat a conduce şi executa acţiunile de distrugere a partizanilor din Munţii Iaila” în al Doilea Război Mondial, supranumit „Hatmanu” fiindcă, în 1940, veghease ca mormântul voievodului Ştefan cel Mare să rămână în hotarul de nord-est al României, Ion Tobă va fi capturat de sovietici într-o ambuscadă, în 1948, la Bucureşti, în plină pace, pe când era transportat către închisoarea Jilava, judecat de urgenţă ca „spion german” – întrucât făcuse parte din Jagdverband Kommando Skorzeny, cu gradul de Sturmbannführer – şi condamnat la moarte, pedeapsă comutată ulterior în 25 de ani de muncă silnică în lagărele din Siberia. Scăpat cu viaţă din Gulag în 1956, după mari peripeţii (descrise în partea a II-a a cărţii de faţă), închis apoi de comuniştii români pentru încă aproape zece ani şi eliberat în 1964 doar ca să fie urmărit non-stop de Securitate – care îi va confisca până şi „amintirile”, ţinându-le sub obroc din interese de stat, ca să protejeze imaginea imperiului sovietic –, Ion Tobă-Hatmanu se dezvăluie azi, la o jumătate de veac din momentul în care a început să-şi pună pe hârtie povestea vieţii, în toată dimensiunea şi drama lui, de veritabil erou al unei armate uneori învinse, dar niciodată îngenuncheate.

     

    42,00 lei
  • (0)

    Lectura în pandemie

    Autor(i): Dana-Irina Gîju

    Nr. pagini: 174 pagini

    An: 2021

    Editura: Favorit

    Conf. univ. dr. Loredana Ivan: „«Lectura în pandemie: portretul consumatorului de carte în România anilor 2020–2021» se remarcă prin actualitate și abordarea unei teme incomode: ce și cât mai citim în ultimii ani marcați de digitalizarea cărții și accesibilitatea crescută a cărților care pot fi achiziționate on-line, în diferite formate. Internetul a adus cartea la un click distanță de cititor, iar perioada pandemiei a dat impresia unei revigorări a procentului cititorilor. În fapt, procentul celor care au achiziționat cărți în perioada pandemiei nu s-a schimbat semnificativ în România. Totuși, modalitatea de plată a cunoscut schimbări importante în acest interval de timp, românii preferând să achiziționeze on-line cărți și plătind cu cardul. Cartea se adresează publicului larg, dar și editorilor de carte, persoanelor implicate în procesul digitalizării cărții, celor interesați de consumul cultural în România. Le recomand studenților această lucrare ca o modalitate de cercetare asupra consumatorul de carte. Nu în ultimul rând, cartea este utilă celor care lucrează în biblioteci, librarilor, păstrătorilor cărții. Digitalizarea cărții este un proces ireversibil, care uneori îi revoltă pe împătimi¬ții cărților tipărite, cei care preferă și probabil vor continua să cumpere cărți pe care le pot citi fizic, le pot atinge și păstra în rafturile bibliotecilor. Aceștia nu sunt neapărat o minoritate, căci două treimi dintre europeni preferă să cumpere cărți tipărite. Digitalizarea cărții nu înseamnă moartea cărții tipărite, ci un proces de democratizare a cărții, de care ar putea beneficia cei care în mod tradițional nu sunt între consumatorii fideli de carte.”

    26,25 lei
  • (0)

    O lume în criză

    Autor(i): Florian Gârz

    Nr. pagini: 332 pagini

    An: 2021

    Editura: Favorit

    Florian Gârz: „Istoria ultimilor şaptezeci şi cinci de ani a demonstrat că statele care au baze militare străine pe teritoriul lor îşi pierd, în mare măsură, independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială. România se încadrează perfect în acest tip de stat, prin prezenţa pe teritoriul său a bazelor militare americane. După cum se vede, autorităţile de la Bucureşti păstrează un secret total cu privire la conţinutul acordului încheiat cu SUA, privind regimul juridic al trupelor americane pe teritoriul său. Plecând de la aceste premise, pot spune cu certitudine că statul român nu mai are niciun control asupra terenului pe care staţionează trupele americane. Iar dacă un militar american comite o crimă, autorităţile române nu-l pot judeca. Trist adevăr…”

    Dan Gîju: „O carte dură și, în același timp, pe înțelesul tuturor. Profund argumentată și axată pe devoalarea ma­rilor procese din istoria recentă, precum colonizarea și decolonizarea, schimbările climatice și, nu în ultimul rând, criza insurmontabilă a «imperiului american». O pro­blematică disecată pe șleau, românește, de un analist bine documentat și, îndeosebi, curajos. O nouă provocare marca Florian Gârz care se parcurge ca un roman politic de bună factură.”

    31,50 lei
  • (0)

    O lume în război

    Autor(i): Florian Gârz

    Nr. pagini: 194 pagini

    An: 2021

    Editura: Favorit

    Prin această ultimă carte a sa, colonelul Florian Gârz nu face „istoria războaielor între națiuni”, după cum însuși mărturisește, ci prezintă „războaiele între națiuni din epoca Războiului Rece și din epoca post-Război Rece”, pe care le-a trăit de pe poziția de analist politico-militar, fost ofițer de informații pe „frontul invizibil”. Postură din care ține să sublinieze: „Simpla și geniala definiție dată războiului de către marele gânditor german generalul Carl von Clausewitz (1780–1831) potrivit căreia «războiul este o continuare a politicii cu alte mijloace, și anume cu mijloace violente» își păstrează în totalitate valabilitatea și valoarea și în era existenței arsenalelor nucleare și termonucleare. Dacă se va produce vreodată un război mondial cu utilizarea acestor categorii de arme, chiar dacă s-ar încheia cu dispariția omenirii, va fi rezultatul unei decizii politice. Putem deduce din definiția lui Clausewitz că războiul nu este un scop în sine, ci doar un mijloc al politicii.”

    31,50 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    O lume în schimbare

    Autor(i): Florian Gârz

    Nr. pagini: 308 pagini

    An: 2019

    Editura: Favorit

    Colonel (r) Florian Gârz: „De circa o jumătate de secol, se minte cu cinism că, după cel de-al Doilea Război Mondial, sistemul colonial ar fi fost desființat. Aparent, așa este, fostelor colonii le-a fost recunoscută independența de către metropole, au devenit «state independente» și membre ale ONU. În realitate, lucrurile sunt așa doar la suprafață. Fostele ad­ministrații coloniale nu au plecat, devenind «consilieri» pentru noua putere politică lipsită total de orice experiență în conducerea și administrarea statului. Occidentul a luat măsuri pentru a bloca, prin toate mijloacele, dezvoltarea economică a fostelor colonii. Singurele industrii care au fost dezvoltate sunt cele… extractive.”

    Dan Gîju: „«Lumea în schimbare» a colonelului Gârz – o sinteză lucidă și convingătoare, un rechizitoriu dur şi în acelaşi timp elegant, documentat din surse mai puţin accesibile românului de rând și redactat cu nerv, cu mult curaj, dar mai ales cu acel simț nativ al echilibrului credibil, calitate întâlnită tot mai rar la analiștii și comentatorii români din ultima vreme. Pe scurt, o lucrare de interes urgent.”

    Colonel (r) Liviu Zanfirescu: „Ca ofițer la Direcția Informații Militare a Marelui Stat Major, expert atât în culegerea de informații, cât, mai ales, în domeniul analiză și prognoză, colonelul Florian Gârz va fi solicitat să lucreze pentru România și ulterior trecerii în rezervă, mai exact după 1989 când, regăsindu-se în stafful prezidențial ca prim consilier pe probleme de securitate națională, va iniția procesul de unificare a tuturor serviciilor de informații ale țării. Numeroasele sale studii de specialitate în domeniul informațiilor, modele de geo­politică aplicată, sunt recomandate ca bibliografie în centrele de învățământ superior. Cei care-l cunosc bine, atât din țară, cât și din străinătate, îl apreciază drept «un analist politico-militar care nu a fost surprins de evenimente».”

    26,25 lei
  • Out Of Stock
    (0)

    Pumnul de fier. Confesiunile colonelului Gheorghe Cojocea, fost Leutnant în Wehrmacht

    Autor(i): Dan Gîju

    Nr. pagini: 360 pagini

    An: 2014

    Editura: Favorit

    Pumnul de fier urmează memoriile unui român ajuns să lupte, sub steagul Wehrmacht-ului, la Kursk (vara anului 1943), în cea mai mare bătălie de blindate din istoria războaielor lumii. Copilăria din sudul Moldovei, cei opt ani de liceu militar de la Cernăuţi, anii de studii din Germania lui Hitler, cele o sută de zile de front, ca simplu tanchist, în prima linie de luptă, iubirile şi trăirile acestui fascinant „personaj” care a fost colonelul Gheorghe Cojocea (1922–2012), inserate aici într-un stil fluent şi savuros, foarte accesibil, recomandă această carte, conform comentariilor internauţilor care au citit prima ediţie, din 2003, în ciuda unor descrieri care amintesc de exagerările lui Sven Hassel, drept o „lectură obligatorie pentru oricine este interesat de al Doilea Război Mondial”.

    42,00 lei