-
52 de rețete de post
Autor(i): Gina Bradea
Nr. pagini: 148 pagini
Anul apariţiei: 2022
Editura: Bookzone
52 de rețete de post este un rețetar scris din dragoste pentru legume, fructe, verdețuri și condimente pentru a le fi de folos celor care țin post, vegetarienilor sau gurmanzilor care pur și simplu vor să se bucure de tot ce are mai bun de oferit pământul. Mulțumită sfaturilor speciale care însoțesc fiecare preparat, mâncărurile descrise în detaliu de Gina Bradea oferă o adevărată explozie de arome care hrănesc și trupul și sufletul.
Hai să gătim împreună mâncăruri simple, gustoase și sănătoase, fără exces de grăsimi și prăjeli, dar respectând totuși moștenirea mamelor și bunicilor noastre. – Gina Bradea
Această carte nu trebuie să lipsească din bucataria ta dacă:
Iubești mâncarea cu gust și vrei să înveți să prepari mâncăruri sănătoase și gustoase.
Îți place să încerci mereu preparate noi din bucătăria tradițională și din cea internațională.
Îți dorești să înveți să pregătești un meniu variat și sănătos pentru cei dragi.
Vrei să ai mereu la îndemână inspirație pentru preparate delicioase fără carne sau alte produse de origine animală.
Și, cel mai important:
Pui un strop de pasiune și o linguriță cu vârf de iubire în fiecare farfurie.
-
Alimentația bolnavilor de diabet
Autor(i): D.D. Chiriac
Nr. pagini: 240 pagini
Anul apariţiei: 2016
Editura: Universul Juridic
Desi boala veche, diabetul a revenit si in modernitate cu cifre alarmante. Ca dovada, in Romania anului 2023 se estimeaza ca numarul celor nediagnosticati depaseste un milion. In mod paradoxal, dezvoltarea civilizatiei nu a redus, ci a multiplicat cauzele care duc la aparitia acestei boli. Alimentatia defectuoasa, stresul, starile depresive, alcoolul, tabagismul, noxele din mediul inconjurator, precum si poluarea de orice tip sunt, in ziua de azi, cauze predispozante pentru aparitia bolii. Ele constituie, fiecare in parte, un subiect amplu dezbatut in tratatele specialistilor in domeniu. Un rol important il are, de asemenea, si ereditatea, asa cum se releva in multe studii actuale.
Daca oamenii de stiinta au pareri convergente in legatura cu tratamentul diabetului, este de spus ca in privinta alimentatiei corecte opiniile sunt diverse si, uneori, chiar contradictorii. Practic, nu exista o lucrare care sa stabileasca transant modul de alimentatie al oamenilor care sufera de acest tip de afectiune. Tocmai aceasta carenta este corectata prin lucrarea Alimentatia bolnavilor de diabet, o sinteza a celor mai bune metode de stopare a intoxicarii organismului cu substante chimice, un indreptar exceptional pentru dieta, menit sa echilibreze organismul si chiar sa stopeze boala.
Fara a avea pretentia de a fi atotcuprinzatoare, cartea de fata are in vedere dezbaterea pe intelesul tuturor a celor mai importante aspecte ce trebuie precizate in cazul alimentatiei bolnavilor de diabet. Ea pune la dispozitia cititorilor o prezentare generala a tuturor produselor alimentare care influenteaza in mod pozitiv sau negativ boala diabetica, precum si rețete și meniuri zilnice, ceaiuri si suplimente nutritive dispuse la intervale orare clar precizate si obtinute prin tehnologii de preparare analizate si argumentate detaliat. Pe de alta parte, sunt explicate principiile care au stat la baza intocmirii meniurilor propuse bolnavilor de diabet, astfel incat acestea sa aiba un rol pozitiv in ameliorarea starii de sanatate.
Aceasta lucrare se adreseaza unui public foarte larg, cointeresand largi categorii de oameni. Autorii lucrarii recomanda si oamenilor sanatosi insusirea acestor principii de alimentatie corecta, astfel incat sa se poata debarasa de preparatele moderne de tip industrial, care dauneaza grav sanatatii. Numai asa incidenta diabetului va scadea drastic.
-
Bucătărie – rețetar general – ed. a X-a
Autor(i): Dan Chiriac , Daniela Chiriac , Violeta Borzea
Nr. pagini: 906 pagini
Anul apariţiei: 2018
Editura: Universul Juridic
Aceasta culegere de retete este inspirata din bucataria traditionala romaneasca, dar cuprinde si retete specifice bucatariei internationale. Ineditul acestei carti consta in modalitatea de prezentare a retetelor, menite sa vina atat in ajutorul persoanelor specializate in acest domeniu, cat si al celor care doresc sa se initieze in arta culinara.
Fiecare reteta contine consumul specific de materii prime pentru 10 portii, gramajul produsului finit pentru o portie si procesul tehnologic de preparare, fiind conceputa pe ideea asigurarii unei alimentatii fundamentate pe principii stiintifice. In pas cu cerintele gastronomiei, aceasta culegere – care contine circa 1500 de retete – este destinata sa contribuie la promovarea unui consum sporit de legume, in concordanta cu principiile echilibrate nutritional, precum si la diversificarea sortimentului in acest sector. Cartea este structurata in noua capitole, corespunzatoare diferitelor grupe de semipreparate si preparate culinare, si contine, de asemenea, principalele metode moderne de preparare culinara pentru mentinerea factorilor nutritivi continuti de materiile prime, precum si metodologia de determinare a valorii calorice si nutritive a preparatelor culinare, usor accesibile fiecarei persoane interesate.
Departe de a se considera o culegere exhaustiva de retete, aceasta carte lasa totusi posibilitatea unei viitoare completari si, urmand indeaproape modalitatea de preparare, se poate realiza cu succes un paralelism intre preferintele dumneavoastra culinare si retetele de fata. Speram ca aceasta editie – a zecea – sa preintampine asteptarile, cerintele si preferintele cititorilor nostri, pe ale caror opinii ne bazam in perfectionarea acestei lucrari.
-
Deserturi magice cu PRĂJITURELA
Autor(i): Prăjiturela
Nr. pagini: 240 pagini
Anul apariţiei: 2024
Editura: Bookzone
Amesteci, cerni, topești, mixezi, guști, coci, decorezi. Bucătăria ți-e plină de praf de stele, de mirosuri și gusturi care te trimit pe tărâmuri dulci. În bucătăria ta, totul este posibil, pentru că tu crezi în magie. În magia deserturilor.
Aceasta este și superputerea Prăjiturelei, care îți deschide ușile către o lume magică, împărtășind cu tine peste 100 de rețete încântătoare – de la torturi, prăjituri și tarte, până la clătite, brioșe și deserturi la pahar. Tarta ei celebră cu lime, pe care o poți pregăti în doar 10 minute, îți va aduce înapoi amintirea zilelor însorite de vară, când răcoarea fructelor era binevenită. Prăjitura Greta Garbo îți va trezi nostalgia Crăciunului de altădată, când zăpada se așternea în straturi, exact ca cele ale acestui desert clasic, ce combină gustul bogat al nucilor cu gemul de caise. Tarta cu ciocolată și fructe de pădure, biscotti cu fistic și petale de trandafir, cornulețele fragede și câte și mai câte deserturi așteaptă să fie savurate și împărtășite cu cei dragi, pentru că nu sunt doar rețete. Sunt povești de suflet, gata să transforme orice masă într-un prilej de bucurie.
-
Gătește cu Gina. Gustul unic de acasă
Autor(i): Gina Bradea
Nr. pagini: 296 pagini
Anul apariţiei: 2022
Editura: Bookzone
Gustul unic de acasă este un ghid complet pentru gospodine și bucătari care include peste 100 de rețete pentru ciorbe, antreuri, mâncăruri, sosuri, dulcețuri și alte delicatețuri, toate explicate cu drag și foarte multe amănunte utile. În această carte, pofticioșii vor găsi toate rețetele esențiale de care au nevoie pentru a trăi o viață cu gust.
Hai să gătim împreună mâncăruri simple, gustoase și sănătoase, fără exces de grăsimi și prăjeli, dar respectând totuși moștenirea mamelor și bunicilor noastre. – Gina Bradea
Aceste cărți nu trebuie să lipsească din bucataria ta dacă:
Iubești mâncarea cu gust și vrei să înveți să prepari mâncăruri ca la mama acasă.
Îți place să încerci mereu preparate noi din bucătăria tradițională și din cea internațională.
Îți dorești să înveți să pregătești un meniu variat și sănătos pentru cei dragi
Vrei să ai mereu la îndemână inspirație pentru preparate delicioase.
Și, cel mai important:
Pui un strop de pasiune și o linguriță cu vârf de iubire în fiecare farfurie.
-
Ghidul Laudărosului – Expert în GASTRONOMIE
Autor(i): Neil Davei
Nr. pagini: 128 pagini
An: 2015
Editura: Crisis Press
In zilele noastre, daca nu stii diferenta intre udon si soba, esti un nimeni. Aici intervine rolul „Ghidului laudarosului in gastronomie”. Face sa para ca si cum totul ar fi extrem de important, cu detalii si amanunte picante despre orice are legatura cu arta culinara”. Richard Johnson, jurnalist culinar, BBC Radio, Channel 4, prezentator TV si fondator al premiilor British Street Food.
-
Mănâncă sănătos, arată excelent
Autor(i): Sarah Brewer
Anul apariției: 2024
Nr. pagini: 160 pagini
Editura: Crisis Press
Mănâncă sănătos, arată excelent. Secrete de nutriție și stil de viață ca să vă simțiți bine și să arătați fantastic din interior spre exterior
Majoritatea dintre noi avem nemultumiri cu privire la aspectul nostru, dar pur si simplu ne resemnam sa le suportam. Dar nu suntem obligati sa facem asta! In „Mananca sanatos, arata excelent”, dr Sarah Brewer ne dezvaluie secretele ei de nutritie si lifestyle, bazate pe principiile medicinei nutritionale cu ajutorul carora sa invingem probleme de frumusete frecvente. De la celulita si par tern la cearcane si pete pigmentare, descoperiti ce ar trebui – si ce nu ar trebui – sa mancati ca sa va alimentati frumusetea din interior spre exterior.
Veti gasi si sfaturi despre superalimente esentiale pe care sa le introduceti in regimul vostru de frumusete zilnic – ca parte din dieta si sub forma de tratamente aplicate local care sa tonifice, sa calmeze, sa curete, sa improspateze si multe altele. In plus, veti descoperi ponturi de lifestyle si indrumari despre suplimente benefice si tehnici de infrumusetare eficiente, ca de salon.
-
Prăjituri de casă. Secrete din bucataria Ginei
Autor(i): Gina Bradea
Nr. pagini: 144 pagini
Anul apariţiei: 2023
Editura: Bookzone
Mai simple sau mai elaborate, așezate pe platouri și prezentate cu drag, prăjiturile de casă sunt mândria oricărei gospodine. De aceea, am adunat în această carte cele mai îndrăgite reţete de prăjituri din România.
Să vă fie de folos, să gătiți cu mare drag aceste prăjituri, aşa cum vi le ofer şi eu. Nu uitați ingredientele secrete: presărați dragoste din belșug și adăugați 2-3 zâmbete. – Gina Bradea
Bunătăți pe toate gusturile!
Descoperă rețete pentru checuri cu cacao și cu fructe, plăcinte de tot felul, ciocolată de casă, rulade, prăjituri cu foi așa cum pregăteau mamele și bunicile noastre.
Doamna Gina, așa cum îi spun gospodinele și gurmanzii care îi urmăresc de ani și ani blogul plin ochi de rețete, a pus în aceste cărți toate secretele deslușite cu trudă în aburul dens al cratițelor fierbinți și al plăcintelor proaspăt ieșite din cuptor. Astfel, toți cititorii vor găsi ceva pe gustul lor, de la începătorii într-ale bucătăriei, la cei mai rafinați chefi.
„Într-o epocă în care lumea pare că se îndepărtează de tradiții, de tot ceea ce am moștenit bun și frumos de la străbunii noștri, Gina Bradea încearcă să transmită generațiilor noi lucruri frumoase și valoroase pe care ar fi mare păcat să le pierdem. Și nu mă refer doar la rețete culinare, ci la autenticitate, la bunătate, respect și dragoste de oameni. Gina nu este doar o gospodină pasionată așa cum ni le amintim cu drag pe bunicile și pe mamele noastre, ci este și un om minunat, un exemplu frumos care are multe de transmis.” – Irina Binder, scriitoare
-
Preparate din carne și afumături
Autor(i): Gina Bradea
Nr. pagini: 146 pagini
Anul apariţiei: 2022
Editura: Bookzone
„Într-o epocă în care lumea pare că se îndepărtează de tradiții, de tot ceea ce am moștenit bun și frumos de la străbunii noștri, Gina Bradea încearcă să transmită generațiilor noi lucruri frumoase și valoroase pe care ar fi mare păcat să le pierdem. Și nu mă refer doar la rețete culinare, ci la autenticitate, la bunătate, respect și dragoste de oameni. Gina nu este doar o gospodină pasionată așa cum ni le amintim cu drag pe bunicile și pe mamele noastre, ci este și un om minunat, un exemplu frumos care are multe de transmis.” – Irina Binder, scriitoare
„ Tot ce este făcut acasă, cu mâinile noastre, e sfânt!
Vă îmbrățișez și vă doresc spor la gătit gustos și sănătos! Și nu uitați de ingredientul secret: presărați totul cu multă dragoste și un strop de bunătate!” – Gina Bradea
Această carte de bucate și bunătăți nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta dacă:
- Iubești preparatele din carne specifice sezonului rece: caltaboș, cârnați, conserve din carne și diferite afumături
- Iți place să gătești folosind ingrediente naturale și condimente tradiționale.
- Îți dorești să regăsești gustul mâncărurilor de altădată și să înveți vechi rețete măcelărești.
- Vrei să descoperi rețete inedite pentru preparate din carne specifice anumitor regiuni din țară sau altor culturi.
-
Sanda Marin și marea carte de bucate a românilor
Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Nr. pagini: 208 pagini
Anul apariţiei: 2022
Editura: NEVERLAND
Sanda Marin (numele adevarat fiind Cecilia Maria Zapan, nascuta Simionescu, decembrie 1900, Iasi – 1961, Bucuresti) este autoarea celei mai celebre carti de bucate romanesti. Ea a venit pe lume intr-o familie din elita intelectualitatii Iasului. Tatal ei, carturarul Ion Simionescu, a fost un reputat om de stiinta, naturalist, paleontolog si geograf, devenit profesor universitar de foarte tanar, la nici 30 de ani. Micuta Cecilia s-a bucurat de cea mai aleasa educatie. Stapanea la perfectiune germana, franceza si engleza, a studiat pianul la Paris si apoi in tara cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti si a lui Dan Grigore. Casatorita cu Mihai Zapan, doctor in chimie, Cecilia Maria si-a transformat caminul intr-o oaza de bucurie pentru prietenii pe care ii incanta exclusiv cu creatii gastronomice proprii.
Pe la inceputul anilor ’30, nemultumita de cartile de bucate existente pe piata, Cecilia Maria Zapan s-a hotarat sa demonstreze cu forte proprii ca si gatitul poate fi o arta. Nefiind prea sigura de succesul cartii, si-a ales un pseudonim care urma sa devina un termen de prima referinta pentru gurmanzi: Sanda Marin. Este de mentionat ca tatal sau, profesorul Ion Simionescu, era directorul Editurii Cartea Romanesca, din Bucuresti, unde a fost publicata Cartea de bucate.
Cartea de bucate a Sandei Marin a aparut in 1936 in editura Cartea Romaneasca, fiind prefatata de Pastorel Teodoreanu. Volumul continea nu mai putin de 1.300 de retete culinare cunoscute in bucataria romaneasca, autohtone si imprumutate sau inspirate din alte traditii gastronomice. Cartea a reaparut dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial intr-o editie prescurtata, adaptata la ideologia si la lipsurile alimentare din timpul comunismului; a fost republicata, mai apoi, in zeci de editii succesive.
…Dar cine este, oare, cu adevarat, autorul faimosului tom culinar si cat de mult s-a implicat Pastorel Teodoreanu in realizarea acestei opere, dincolo de simpla scriere a prefetei?
-
Somelierul – mâncarea și vinul
Autor(i): Fabritio Maria Marzi, Rosella Romani
Nr. pagini: 496 pagini
An: 2016
Editura: Crisis Press
Somelierul – un altfel de manual este al II-lea volum Mancarea si vinul , volum editat de Organizatia Somelierilor din Romania 2011. Cartea „Mancarea si vinul” este o traducere de Marian Timofti si Stefan Timofti dupa „Il cibo e il vino”, carte aparuta sub patronajul Associazione Italiana Sommelier (AIS). Cele mai avizate recomandari in ceea ce priveste asocierea vinului cu mancarea, intr-o carte ilustrata, avand 496 de pagini.
-
SUPER Alimente pentru SUPER sănătate
Autor(i): Sarah Brewer
Nr. pagini: 176 pagini
An: 2018
Editura: Crisis Press
Un nou bestseller scris de Dr Sarah Brewer, dupa Traieste mai mult si arata mai tanar. Nutritia reprezinta prima linie de aparare impotriva bolilor – iar o dieta corecta si echilibrata poate preveni si combate foarte multe boli. Dr. Sarah Brewer ne sfatuieste ce sa mancam pentru a combate cincizeci de afectiuni des intalnite folosind numai principiile medicinei nutritionale. De la tensiune ridicata la eczema, de la artrita la depresie, aflati ce ar fi bine sa mancati – si ce ar trebui sa evitati sa mancati – ca sa puteti rezista in fata acestor afectiuni. Cartea contine retete delicioase pe care le puteti incerca, dar se bazeaza si pe consumul de superalimente care va ofera beneficii generale pentru sanatate – citind-o veti afla ce si cum sa mancati ca sa ramaneti sanatosi si fericiti odata cu inaintarea in varsta. Sfaturi simple, beneficii maxime – superalimente pentru supersanatate: asta e esenta cartii!