-
Colonialismul actual și colonia sa România
Autor(i): ILIE ȘERBĂNESCU
Nr. pagini: 315 pagini
An: 2018
Editura: Mica Valahie
De pe platforma democrației ateniene- considerată cea mai înaltă formă de organizare din orașele-stat ale Antichității-lumea înconjurătoare era privită foarte exact: pe de o parte, noi, ăștia vreo câteva mii, care avem drepturi și între care putem desfășura relații bazate pe egalitate și nu subordonate, iar, pe de altă parte, ceilalți vreo câteva zeci de mii, în cazul cărora problema drepturilor nici nu se pune, pentru că nu au statut uman: sunt sclavi! Au trecut vreo 2500 de ani de atunci și, în lumea de azi, lucrurile se pretrec la fel.
-
-
-
Criză și Fiscalitate
Autor(i): ILIE CIPRIAN BĂDESCU
Nr. pagini: 203 pagini
An: 2010
Editura: Mica Valahie
Volumul cuprinde o serie de studii asupra unor fenomene ale societății românești care ne afectează atât de mult, precum fiscalitatea, sau îndatorarea.
-
Eseuri Alese
Autor(i): Ion Papuc
Nr. pagini: 461 pagini
An: 2017
Editura: Mica Valahie
Acaparați cum erau de un acerb militantism politic, social, dar și cultural științific, corifeii școlii latiniste, prin chiar aceasta, au făcut dificile ori chiar imposibile-eforturile acelor istorici care au încercat cuprinderea lor într-o istorie a literaturii române în care criteriul estetic să funcționeze cu fermitate. Cu singura binecunoscută excepție a lui Ion Budai-Deleanu.
-
Flota rusă în campania românească 1916-1917
Autor(i): Denis Kozlov
Nr. pagini: 189 pagini
An: 2017
Editura: Mica Valahie
Monografia istoricului militar Denis Kozlov este dedicată unei pagini puțin cercetate ale istoriei Primului Război Mondial-participarea Flotei ruse a Mării Negre la campania românească, 1916-1917.
-
Însemnarile contelui de Langeron – Războiul Rusiei cu Turcia
Autor(i): Colectiv de autori
Nr. pagini: 218 pagini
An: 2019
Editura: Mica Valahie
Traducere după manuscrisul francez sub redacția E.Kamenski.
Material aparut în periodicul Russkaia Stranita, no.8/1911
Selecția textelor și traducerea din lb.rusă : Petre Munteanu
-
Marea Neagra. Milenii, razboaie, imperii
Autor(i): Radu Toma, Dan Hazaparu
Nr. pagini: 464 pagini
An: 2019
Editura: Mica Valahie
Despre NATO Donald Trump, presedintele SUA: Am spus-o cu mult timp in urma, ca NATO are probleme: in primul rand, este expirata, pentru ca a fost conceputa cu multi ani in urma… La ce-ar mai fi folositoare NATO, atat timp cat Germania ii da Rusiei miliarde de dolari pentru gaze si energie?
Emmanuel Macron, presedintele Frantei: Asistam in momentul de fata la moartea cerebrala a NATO. Europa sta pe marginea prapastiei si este nevoie sa inceapa a se gandi la ea strategic, ca o superputere geopolitica ce este. Altfel, vom pierde controlul propriului nostru destin… Pe de alta parte, se impune redeschiderea unui dialog serios, in timp, cu Rusia… Faptul ca Rusia ramane in continuare un inamic este de neconceput
Lordul George Robertson, fost Secretar general al NATO, 1999-2004: Ce-mi amintesc cel mai des din anii cand am fost Secretar general al NATO, au fost intalnirile cu copiii din tari unde am calatorit, cu copiii din Moscova si Kiev, unde m-am intalnit cu pustani de scoala…
Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse: NATO a fost facuta pentru a contracara Uniunea Sovietica din acele vremuri. In prezent nu mai exista niciun pericol venit din partea Uniunii Sovietice, pentru ca pur si simplu Uniunea Sovietica nu mai exista. Am spune, ca ar fi bine ca NATO sa dispara de tot, asta ar fi de ajutor… NATO ramane o alianta militara si ne impotrivim, ca o alianta militara sa-si faca o casa in spatele curtii noastre, in teritoriul nostru istoric. Pur si simplu nu-mi pot imagina sa ne ducem la Sevastopol, ca sa-i vizitam acolo pe marinarii americani. -
Noopolitica războiului nevăzut
Autor(i): ILIE BĂDESCU
Nr. pagini: 518 pagini
An: 2017
Editura: Mica Valahie
Cadrul teoretic și ipoteza pivot a lucrării acesteia, cu care vin spre cititorul în care cred și-n care îmi pun toată nădejdea, au o anume noutate, nu atât prin ideea unei noopolitici a războiului nevăzut, care nu este nouă, cât prin tentativa noastră de a așeza în miezul unei schițe teoretice cu aplicații multiple și al unui mod alternativ de gândire.
-
-
Oameni de seamă – economiști
Autor(i): Academia oamenilor de știință din România
Nr. pagini: 561 pagini
An: 2013
Editura: Mica Valahie
Prezenta lucrare completează cunoașterea științifică, cu prezentarea unor mari personalități sau distinși truditori care, cu vocația și creația lor, au contribuit la afirmarea științei economice. În afara economiștilor cu formație de specialitate, au fost cuprinse și alte personalități din alte domenii, care au depășit granițele specialității lor, pentru a aprofunda aspectele și corelațiile fenomenelor economice.
-
Ortodoxie și naționalism economic
Autor(i): Iurie Roșca
Nr. pagini: 367 pagini
An: 2017
Editura: Mica Valahie
Aceasta culegere inmanuncheaza articole aparute in perioada cuprinsa intre vara lui 2014 si sfarsitul anului 2016. Facem acest efort, deoarece omul de azi este atat de grabit, incat poate nu reuseste sa urmareasca niste articole ce apar pe saituri, care se inscriu in ceea ce se numeste la ora actuala media de alternativa, adica una care merge impotriva curentului general, dominat de eurolatrie, occidentomanie, spirit de vasalitate si chingi (neo)liberale.
Selectia facuta a vizat doar acele articole, care depasesc cadrul unor polemici de moment, circumstantiale, mai putin relevante pentru viziunea autorului asupra unor procese mai generale.
Printre acestea se regaseste si o serie de recenzii sau prezentari mai ample ale unor carti aparute in diverse tari, in engleza sau franceza, dar si in romana, pe care le-am gasit utile pentru intelegerea unor fenomene de ordin geopolitic, economic si cultural, care marcheaza lumea de azi, afectand in mod direct interesele nationale, identitatea colectiva si perspectivele noastre de afirmare si dainuire in istorie.
Au fost incluse in acest volum si cateva texte semnificative, traduse din rusa si franceza, apartinand unor ganditori de ieri si de azi, care consuna perfect cu viziunea autorului.