-
Amintiri din vremuri tulburi. 1988-1992
Autor(i): colonel SRI (r) Tudor Păcuraru
Nr. pagini: 240 pagini
ISBN: 978-630-6572-12-0
Editura: Evenimentul si Capital
Decembrie 1989 a reprezentat un moment turn pentru toți cei care au trăit evenimentele. Haosul creat în acea perioadă a destabilizat atât structurile politice ale vremii, cât și pe cele sociale, oamenii neavând o siguranță privind ceea ce urma să se întâmple. Nici măcar cei care se aflau în cercurile puterii nu știau ce avea să urmeze. “Atunci cad măștile și mulți se străduiesc să se cațăre, eventual peste cadavre”, avea să remarce colonelul (r) Tudor Păcuraru.
Volum recomandat de revista Evenimentul Istoric!
-
Aviatorul Ioan Milu
Autor(i):Alexandru Armă
Nr. pagini: 256 pagini
ISBN: 978-606-95605-0-1
Editura: Evenimentul si Capital
<< Unul dintre așii aviației militare române din cel de-al Doilea Război Mondial a fost Ioan Milu. O fotografie celebră de război îl înfățișează alături de Alexandru Șerbănescu, Constantin Cantacuzino, Tudor Greceanu și Ioan Di Cesare, toți purtând pe piept Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, cea mai râvnită decorație de război românească. Se întâmpla la sfârșitul lunii august 1943, pe un aerodrom din Ucraina.
Dintre cei cinci, Ioan Milu este cel mai puțin cunoscut. De aceea, cartea de față își propune să aducă informații noi și relevante despre el, împletind datele din arhivele militare cu cele din dosarul său de la C.N.S.A.S., cu accent pe acesta din urmă. >>
Volum recomandat de Evenimentul Istoric!
-
Bătălia pentru aurul negru al României, de la Hitler la Stalin
Autor(i): Conf. univ.dr. Gavriil Preda
Nr. pagini: 324 pagini
ISBN: 978-606-95444-8-8
Editura: Evenimentul si Capital
Cartea încearcă să demonstreze că, potrivit documentelor de arhivă, în perioada 1939-1947, petrolul românesc a întrunit condiţiile de maximum în evoluţia, importanţa şi implicaţiile sale complexe, interne şi internaţionale, raportat atât la strategiile şi interesele marilor puteri angajate în cel de al doilea război mondial cât şi la obiectivele urmărite de statul român. Cercetarea analizează locul şi rolul petrolului românesc în strategia beligeranţilor pe întreaga perioadă 1939-1947.
-
Biografii subiective
Autor(i): colonel (r) Cristea Adrian Eugen
Nr. pagini: 314 pagini
ISBN: 978-606-94060-9-0
Editura: Evenimentul si Capital
“Aproape toți s-au găsit în preocupările securității, cu scopul de a li se asigura o protecție personală atât lor, cât și familiilor ce le aveau, conform unor hotărâri de partid și a legii existente. După 1989 s-au ferit să acorde interviuri și nici n-au scris. Cei din rândul foștilor membri care au deținut funcții importante în fostul CC al PCR nu au dorit să treacă de limitele pe care fiecare și le-a stabilit cu multă grijă și mai ales au vrut să fie precauți”, avea să spună colonelul (r) Cristea Adrian Eugen.
Volum recomandat de revista Evenimentul Istoric!
-
Blesteme din bătrâni
Autor(i): Corneliu Filip
Nr. pagini: 154 pagini
ISBN: 978-630-6572-11-3
Editura: Evenimentul si Capital
Trei biografii reale reconstituite
Pe lângă personalități care s-au afirmat în recentul veac XX, au fost și mulți anonimi a căror existență a oscilat între Destin sau Blestem și care, ca autor, am considerat că merită să fie cunoscute și de noile generații.
Primul, Vasile Amariei, unul din cei 10 copii ai unei familii de țărani de lângă Prut, județul Botoșani, voind să aibă pământul său, merge pe Front, cade prizonier, capătă pământ, ajunge la Colectivizare și înțelege că urmașii săi trebuie să schimbe Sapa cu Călimara, cu Știința .
Alt fiu de țărani tot de la Prut, Vasile Atodiresei, trimis de familie la studii și ajuns învățător pe malul Nistrului din Basarabia revenită Acasă, în vâltoarea acelui timp, trece la bolșevici trădându-și țara. Suferă zece ani de temniță în România și alți zece în Gulagul siberian. Ajuns pensionar la Chișinău, moare într-un accident într-o gară, unde a și fost îngropat, dar după jumătate de secol mormântul său este răscolit de trupele Armatei Ruse intrate în Ucraina.
Cea de-a treia biografie reconstituită îl are în centrul ei pe un copil, tot din zona Botoșani, Constantin Dracsin, rămas de la paralizia infantilă cu ambele brațe inerte de la umăr, își depășește condiția cvasi-imposibilă, devine membru al Uniunii Scriitorilor și Artiștilor Plastici. Desenează și scrie cu tocul între dinți. Cum ar zice gura lumii, că l-ar fi ajuns un Blestem venit din Bătrâni.
-
Călătorie în lumea gimnasticii
Editura: Evenimentul si Capital
Cartea lui Nicolae Vieru reprezintă o adevărată poveste a drumului parcurs de gimnastica mondială și dezvăluie lucruri inedite despre începuturile dezvoltării și afirmării gimnasticii românești.
Volumul „Călătorie în lumea gimnasticii” nu ratează niciun moment de glorie al gimnasticii românești, națiune ce s-a aflat de cele mai multe ori pe podiumul acestei discipline.
Pentru realizarea acestui volum, autorul a apelat la Nadia Comăneci, marea gimnastă a României.
„L-am sprjinit pe nea Nicu să scoată această lucrare, care în opinia mea este o oglindă a gimnasticii românești. Sepr să fie bine primită de iubitorii acestui sport minunat”, a declarat Nadia Comăneci.
„Nadia m-a indemnat sa scriu cartea… Eram la deschiderea salii din Onesti care ii poarta numele. N-as fi acceptat sa o lansez fara sa fie ea de fata! 32 de ani petrecuti la Federatia Internationala de Gimnastica, 40 – la federatia romana, 11 Olimpiade, 42 de Campionate Mondiale de gimnastica artistica, ritmica si aerobica, 34 de Campionate Europene sunt evenimente la care am luat parte si la care am vazut si am trait momente necunoscute, din culise. Le-am consemnat intr-o forma simpla, fara floricele, fiindca nu ma pricep la scris…. Sunt episoade de la Melbourne 1956 si pana la Londra 2012… Am cautat sa prezint intr-o forma simpla o istorie pe care am trait-o peste 40 de ani. Fara Nadia n-ar fi fost nici continutul, nici forma cartii. Pe langa personalitatea ei, am cautat sa vorbesc si despre colegele si gimnastele care au urmat-o pe podiumurile olimpice, mondiale si europene. Trei dintre ele, Monica Rosu, Silvia Stroescu si Sandra Izbasa sunt in sala. Le multumesc ca au venit, ca si tuturor celor care au umplut sala care poarta numele zeitiei de la Montreal”, a explicat autorul.
-
Churchill și Tito
Autor(i): Christopher Catherwood
Nr. pagini: 192 pagini
ISBN: 978-606-95605-8-7
Editura: Evenimentul si Capital
Una dintre cele mai controversate decizii ale lui Churchill, cea de a sprijini partizanii comuniști din Iugoslavia în cel cel de-al Doilea Război Mondial. Winston Churchill a fost, probabil, cel mai important politician al secolului XX. Fără tenaticatea lui, atunci când armatele lui Adolf Hitler erau pe plajele din Normandia gata să debarce în insula britanică, în vara anului 1940, ultimul Război Mondial ar fi avut un cu totul alt deznodământ, iar lumea liberă pe care noi o știm azi nu ar mai fi existat cu siguranță. Deși Churchill a fost anticomunist și antinazist, în 1943 se hotărăște însă să-l spijine logistic, în luptele din Iugoslavia împotriva Wehrmacht-ului, pe comunistul Iosif Broz Tito cu ai lui partizani, în defavoarea conducătorului cetnicilor, regalistul Draza Mihailovici. Ambele tabere luptau împotriva ocupanților germani, cu mențiunea că cetnicii lui Mihailovici luptau și împotriva partizanilor-comuniști.
O noutate pe care cartea o aduce din punct de vedere istoriografic este aceea că Churchill s-a hotărât să-l susțină pe Tito în defavoarea lui Mihailovici în baza rapoartelor primite de la serviciile secrete britanice, care spărseseră codurile germane, și nu în baza rapoartelor venite de la spionii britanici aflați la Cairo, așa cum era cunoscut până în prezent.
Volum recomandat de Evenimentul Istoric
-
Cimitirul nevaccinaților
Autor(i): Sorin Ovidiu Bălan
Nr. pagini: 352 pagini
ISBN: 978-606-95605-5-6
Editura: Evenimentul si Capital
Cimitirul nevaccinaţilor e un roman de nerefuzat. E cartea realității în care am trăit în ultimii doi ani cu toții. În care am murit, mai bine zis. Unii chiar de tot. Cimitirul nevaccinaţilor e despre înviere. Nu cea din moarte. Învierea din ignoranță și minciună. O minciună de dimensiunile unui coșmar. Un coșmar de dimensiunile unei planete. Și mai e ceva cu această carte. Ne dezvăluie faptul că e scrisă de un foarte talentat scriitor, altul decât ziaristul cu același nume, deși în viață cea de toate zilele sunt una și aceeași persoană..
-
Dosarul Transnistria. Istoria unui „conflict înghețat”
Autor: Corneliu Filip
Nr. pagini: 418 pagini
ISBN: 978-630-6572-17-5
Editura: Evenimentul si Capital
„Un nou episod al conflictului transnistrean se desfășoară, dramatic, sub ochii noștri. În aceste condiții, o carte despre acest dosar este mai actuală ca niciodată. Domnul Corneliu Filip este cel care și-a asumat această responsabilitate și pune pe masa cititorilor un subiect lucid și competent care ar trebui să ne intereseze pe toți: la mai puțin de 200 de kilometri de granița României, a NATO, mai există un conflict înghețat care este departe de a se dezgheța”. (Prof. Univ. Dr. Dan Dungaciu, București)
”Această lucrare se evidențiază prin meticulozitate și imparțialitate. În accest volum sunt prezentate, într-o manieră academică, atât originile acestui conflict, cât și întregul spectru de interese în acest domeniu. Cred că acest volum are o valoare incontestabilă”. (Oazu Nantoi, Director de Program la Institutul de Politici Publice din Chișinău, Republica Moldova)
-
EL și EA. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști
Autor(i): colonel (r) Cristea Adrian Eugen
Nr. pagini: 206 pagini
ISBN: 978-630-6572-20-5
Editura: Evenimentul si Capital
Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști istorisite de fostul șef al Direcției a V-a, Securitate și Gardă Prezidențială
Povești inedite scrise de un fin cunoscător al multor informații care au existat în ultimii zece ani de viață ai soților Ceaușescu și ai familiei acestora, la care se adaugă informații provenite de la diferite unități informative și tehnice, observații directe făcute personal și de ofițeri, precum și constatări personale în timpul desfășurării activităților de protecție a importantelor personalități din România, cât și a celor venite din alte țări.
„În perioada 1968-1984, Nicolae Ceaușescu a fost omul politic cel mai căutat de toaate țările occidentale. Prin el trebuia rupt lanțul politicilor din zona est-europeană. Devenise o speranță a occidentului și îngrijorare pentru URSS”. (colonel (r) Cristea Adrian Eugen)
- Care a fost poziția lui Nicolae Ceaușescu față de presiunile politice externe din regiune?
- De ce avea Nicolae Ceaușescu o atitudine diferită față de ceilalți șefi de partide comuniste, cunoscuți pentru atașamentul lor față de URSS?
- Care era viața privată a soților Ceaușescu? Manifestau ei sentimente obișnuite, părintești, față de proprii copii?
- De ce boli suferea Nicolae Ceaușescu? Și care era protocolul în cazul în care unul dintre cei doi soți se îmbolnăvea?
- Ce salarii aveau cei doi și cine era proprietarul de drept al caselor sau hainelor pe care le dețineau?
Descoperiți detalii despre vizitele soților Ceaușescu în străinătatate, despre personalitățile invitate în țara noastră în timpul regimului comunist și relațiile dintre Ceaușescu și președintele Organizației de Eliberare a Palestinei, Yasser Arafat, precum și poveștile politicienilor comuniști aflați în preajma soților Ceaușescu.
Volum recomandat de revista Evenimentul Istoric!
-
From the Warsaw Pact to the Shanghai Cooperation Organization
Autor(i): Corneliu Filip
Nr. pagini: 272 pagini
ISBN: 978-606-95605-2-9
Editura: Evenimentul si Capital
Varianta în limba engleză a volumului La est de Cortina de Fier
De la problematica Războiului Rece, confruntările dintre NATO și membrii Tratatului de Varșovia și până la Organizația de Cooperare de la Shanghai, volumul oferă o analiză complexă pentru a înțelege nu numai care au fost premisele confruntărilor și intervențiilor militare dintre superputerile mondiale de-a lungul timpului, ci mai ales cum va arăta viitorul nostru, al tuturor.
„La Est de Cortina de Fier” prezintă cititorului un important fragment de istorie contemporană recentă, un minuțios tablou al problematicii complexe a Tratatului de la Varșovia, cu accent pe poziția României, diferită de a celorlalți parteneri, în unele cazuri rebelă. Cu toate acestea, niciodată conducerea politică de la București nu a pus problema părăsirii Tratatului de la Varșovia, totodată și-a manifestat fidelitatea față de Alianță și principiile socialismului. Este de reținut și că, deși făcea parte din Tratatul de la Varșovia de la înființare, armata română a fost singura armată care a întreținut legături cu armate cuprinse în NATO.
Volum recomandat de Evenimentul Istoric!