-
Agent dublu în Războiul Rece
Autor(i): Oleg Gordievski
Nr. pagini: 496 pagini
An: 2021
Editura: Corint
Autobiografia lui Oleg Gordievski
Oleg Gordievski a fost ofițerul cel mai înalt în rang din KGB care a fugit vreodată în Marea Britanie. Prin faptul că a furnizat instituțiilor occidentale din domeniul securității informații ample despre mentalitatea foștilor săi colegi, despre metodele folosite de aceștia, ca și despre organizarea și funcționarea puterii sovietice, a contribuit în mare măsură la prăbușirea comunismului și, odată cu aceasta, la sfârșitul Războiului Rece.
Autobiografia sa apare acum, după aproape 25 de ani, într-o nouă versiune în limba română, cu o prefață a cunoscutului istoric Florian Banu, specializat în domeniul serviciilor secrete. Populându-și narațiunea cu tot soiul de personaje ciudate, periculoase, corupte, Gordievski îl introduce pe cititor în extraordinara lume a ambasadei sovietice de la Londra. El vorbește despre parlamentarii și sindicaliștii britanici care i-au ajutat pe sovietici și au luat bani de la KGB, dezvăluind în cele din urmă mesajele importante pe care le-a comunicat lui Margaret Thatcher, precum și altor lideri mondiali. În 1987, președintele american Ronald Reagan l-a primit cu multă căldură la Casa Albă, spunându-i: „Vă suntem recunoscători pentru ceea ce ați făcut pentru Occident.”
Agent dublu în Războiul Rece reprezintă o incursiune fascinantă în viața unui ofițer de informații, autorul realizând un impresionant tablou al obsesiilor bolnave, incompetenței, intrigilor și meschinăriei absolute a membrilor unei instituții, KGB, atotcuprinzătoare și, uneori, ridicole. „Curajul extraordinar, tăria psihică și stăpânirea de sine a lui Oleg Gordievski au accente eroice.” (The Spectator)
„În această palpitantă scriere memorialistică, Oleg Gordievski prezintă fuga sa, meticulos plănuită, din Uniunea Sovietică, acțiune descrisă drept «unul dintre cele mai îndrăznețe și mai extraordinare episoade din istoria spionajului».” (Ben Macintyre, autorul cărții Agentul Zigzag)
-
Alexandru al II-lea. Țarul reformator
Autor(i): Henri Troyat
Nr. pagini: 320 pagini
An: 2023
Editura: Corint
„Uitați-vă bine la acest martir! Era un mare țar și merita un destin mai îngăduitor”, i-a șoptit diplomatul francez Melchior de Vogüé unui apropiat, în timpul ceremoniei de înmormânare a lui Alexandru al II-lea. Vânat în permanență de teroriști, țarul și-a pierdut viața în urma unui atentat cu bombe care a avut loc la 1 martie 1881. Într-adevăr, soarta a fost necruțătoare cu acest suveran călăuzit de bune intenții.
În timpul domniei sale, Alexandru al II-lea a realizat isprava fără precedent de a desființa iobăgia, de a elimina pedepsele corporale și de a reorganiza administrația, educația și justiția. Pentru a impune aceste reforme, a trebuit să lupte, pe de o parte, împotriva revoluționarilor fanatici, iar pe de alta, împotriva aristocraților și proprietarilor de pământ care se agățau de privilegiile lor. Sfâșiat între dorința de a emancipa poporul rus și teama de a zgudui temeliile imperiului lăsat moștenire de strămoșii săi, și-a găsit liniștea doar alături de o femeie foarte tânără, Ecaterina Dolgorukova, Katia, pe care și-a făcut-o amantă, stârnind un mare scandal la Curte.
În această Rusie din secolul al XIX-lea, plină de intrigi și comploturi, el apare ca victima generozității sale, a ezitărilor sale, a nesfârșitei pendulări între tentația liberalismului și frica de anarhie…
-
Amurgul Vechii Europe. Trieste ʼ79, Viena ʼ85, Praga ʼ89
Autor(i): Richard Bassett
Nr. pagini: 288 pagini
An: 2022
Editura: Corint
„Ieșind într-un vânt tăios, sub un cer de culoarea plumbului, am cugetat la faptul că, deși eram la Varșovia de mai puțin de 12 ore și nu scrisesem un cuvințel – nici măcar nu mă așezasem la masa de scris –, fusesem deja jefuit, târât din pat pentru o săpuneală oficială și amenințat cu expulzarea. Avusesem parte de unele experiențe neplăcute la București, însă nimic din cele trăite în relaxata Vienă nu mă pregătise pentru aceste realități noi.ˮ
În parte memorii, în parte reflecții, această carte prezintă Europa Centrală în ultimii zece ani ai Războiului Rece. Totul începe la Trieste, în anul 1979, unde amintirea Imperiului Habsburgic încă pâlpâie. A doua parte aduce o mutare în lumea misterioasă și temătoare a Vienei anului 1985, loc în care atmosfera Războiului Rece pare să se fi infiltrat în fiecare cărămidă. Este un oraș care gravitează între două lumi, până și cele mai inofensive așezăminte culinare fiind ascunzători pentru jocul de spionaj dintre Est și Vest. În a treia parte, povestea se mută la Praga în 1989, pe parcursul dramaticelor și apăsătoarelor zile ale Revoluției de Catifea.
Citind această carte, întâlnim un amestec de personaje sclipitoare: aristocrați scăpătați, amazoane blonde aflate în slujba agențiilor de spionaj est-europene, diplomați, figuri regale dezmoștenite. Toți alcătuiesc o distribuție insolită. Cu mult farmec, înțelepciune și intuiție, Richard Bassett reconstituie prin întâlnirile sale personale evenimentele ultimelor zile ale comunismului.
-
ANTONIU și CLEOPATRA. Adevărul din spatele celei mai frumoase poveşti de dragoste din lumea antică
Autor(i): Diana Preston
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2023
Editura: Corint
În anul 44 î.Hr., Cezar a fost ucis la idele lui martie.
Amanta lui, Cleopatra, regina Egiptului, a fugit la Alexandria cu fiul lor. Marc Antoniu, prietenul şi acolitul lui Cezar, a susţinut cauza fiului acestuia în faţa Senatului. Dar senatorii au refuzat să-l recunoască drept unul dintre moştenitorii lui Cezar.
A izbucnit apoi războiul civil şi, după înfrângerea ucigaşilor lui Cezar, Antoniu a preluat controlul asupra Orientului. Chemată la Tars, pe teritoriul actual al Turciei, Cleopatra şi-a făcut intrarea în amurg, înveşmântată ca Venus, pe o corabie înmiresmată şi scânteind de lumânări. Aşa a început una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste din toate timpurile, care a durat unsprezece ani şi a creat cel mai faimos cuplu din Antichitatea romană.
„Cartea pe care cititorul o are azi în faţă nu este doar o relatare alertă și sensibilă a unei mari iubiri, ci o evocare captivantă a pasiunilor care au dominat câteva personaje ilustre ale sfârșitului Republicii Romane – Cezar, Pompei, Marc Antoniu și mai ales regina Egiptului, Cleopatra. […]
Marele merit al cărţii este, desigur, acela de a regândi istoria crizei și sfârșitului republicii, de la Primul Triumvirat la triumful final al lui Octavian, prin prisma unor biografii care se întâlnesc și se înfruntă, ceea ce îi redă culorile violente și interesul pasionant pe care orice carte de istorie cu adevărat bună trebuie să-l suscite.” Zoe Petre
„O relatare plină de culoare, dublată de o cercetare amănunţită.” Spectator
-
Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării
Autor(i): Valerie Hansen
Nr. pagini: 400 pagini
An: 2023
Editura: Corint
În urmă cu o mie de ani – la fel ca în zilele noastre –, lumea era dezbinată de frământări religioase și de războaie, dar unită prin nevoia de cunoaștere și de a face comerț. Creștinismul se extindea viguros spre Răsăritul Europei, din Panonia până la Nipru. Imperiul Bizantin își începea lenta decădere, iar Califatul musulman, cu centrul la Bagdad, era cea mai mare piață de sclavi și de aur a epocii. Stepele Asiei erau dominate de fioroșii călăreți-arcași, mările sudice, de întreprinzătorii marinari indieni, în vreme ce China era izvor nesecat de bunuri trimise pe Drumul Mătăsii.
Prin îndrăzneala vikingilor, popoarele misterioase de dincolo de Atlantic au venit în contact cu marea scenă materială și spirituală compusă din Europa, Asia și Africa. Acesta a fost momentul zero al globalizării!
-
Aristocrația. O poveste despre putere și lux în istoria modernă
Autor(i): Ellis Wasson
Nr. pagini: 384 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Volumul Aristocrația este una dintre cele mai detaliate cercetări despre clasa conducătoare a Europei în secolele XIX–XX. Cu ajutorul celor mai recente surse, Ellis Wasson analizează rolul aristocrației în perioada modernă, concentrându-și atenția asupra confruntării dintre două concepte: principiile egalitarismului și rolul elitelor în modelarea societății.
Lucrarea prezintă mituri și clișee care au circulat pe seama aristocrației de la Congresul de la Viena până la Bătălia de la Stalingrad și descrie transformările suferite de clasa conducătoare, pornind de la lumea mondenă a balurilor de la curte, trecând apoi la atmosfera cafenelelor și, în fine, la stilul de viață sofisticat contemporan. Concomitent, evidențiază paradoxul caracteristic aristocrației: în timp ce a deținut puterea în societate și a dat tonul modelor culturale, această categorie socială a pierdut treptat autoritatea politică.
-
Armata nimănui. Armele autonome și viitorul războiului
Autor(i): Paul Scharre
Nr. pagini: 608 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Războiul a însoțit rasa umană din negura timpului, evoluând împreună cu omul și împletindu-și istoria cu cea a celui mai eficient prădător al planetei. Odată cu creșterea nivelului tehnologic al civilizației umane, războiul nu doar că a devenit mai sofisticat și mai distrugător, ci de multe ori a fost și un adevărat motor al dezvoltării tehnico-industriale.
Atât din perspectiva războinicului, cât și a cercetătorului în teoria războiului, autorul folosește nivelul tehnicii și tehnologiei militare atins în prezent pentru un salt în viitor, un viitor în care metalul armei va fi „însuflețit” de inteligența rece și crudă a mașinăriilor cognitive.
-
Biblioteca lui Stalin. Dictatorul și cărțile sale
Autor(i): Geoffrey Roberts
Nr. pagini: 464 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Biblioteca era locul preferat al lui Stalin, un autodidact care și-a impus o normă de studiu de cel puțin 300 de pagini pe zi. În liniștea oferită de cărți, el și-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber citind și adnotând volume de istorie, filozofie, economie, politică sau literatură. Și tot în intimitatea cărților s-a pregătit pentru conflictele recurente avute cu adversarii interni sau externi ai regimului.
Desigur, Stalin a fost un dictator sângeros și un politician viclean care a trimis la moarte milioane de oameni. Este însă mai puțin cunoscută latura sa intelectuală. Așa cum demonstrează autorul acestei cărți, liderul sovietic nu a fost un ignorant care s-a limitat la exercitarea brută a controlului politic, ci a manifestat un interes autentic pentru cuvântul scris și pentru transformarea acestuia într-o armă subtilă. Citea cu aviditate ziare, reviste și cărți și îi plăcea să noteze pe marginea textelor impresiile sale. Exact aceste adnotări – care nu erau destinate difuzării – constituiau gândurile sale cele mai intime.
Geoffrey Roberts, autorul volumului de față, i-a analizat însemnările și a creat un portret surprinzător. Vom cunoaște un om pe cât de crud, pe atât de bine ancorat în realitățile culturale și ideologice.
-
Biblioteca secretă din Varșovia
Autor(i): Madeline Martin
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2024
Editura: Corint
De când se știe, Zofia și-a găsit alinarea în cărți și în prietenia cu Janina. Nimeni nu și-ar fi putut însă imagina ororile ocupației naziste în Varșovia. Bombele distrug orașul, iar soldații lui Hitler îl jefuiesc și ucid oameni nevinovați, prigonindu-i pe evrei.
Zofia are convingerea că și cărțile trebuie protejate, mai ales că lucrează la o bibliotecă importantă. Reușește astfel să salveze multe volume interzise, ascunzându-le într-un depozit secret și înființând un club de lectură clandestin.
Cele două tinere nu renunță la citit nici când Janina este forțată să meargă în ghetou. Ea alină durerea celor de acolo, împrumutându-le cărți dintr-o valiză cu care străbate străzile ghetoului.
Pe măsură ce se apropie ziua eliberării, Zofia se aruncă în luptă alături de Janina. În cele din urmă, ea folosește singura armă care i-a mai rămas pentru a păstra vii cultura și tradițiile unei țări sfâșiate: LITERATURA.
-
Blocați conturile! Crimă și spălare de bani în Rusia lui Putin
Autor(i): Bill Browder
Nr. pagini: 400 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Ne putem imagina mafia rusă fără să ne gândim la Putin? Se pot fura, oare, miliarde de dolari din economia Rusiei fără girul puterii politice? Citind această carte memorialistică – scrisă sub forma unui thriller – înțelegem că în lupta pentru adevăr și justiție eroii sunt puțini și vulnerabili, deși consecințele nedreptății ne afectează pe toți. Banii hrănesc sistemul, sistemul face legea, iar cine se ridică împotriva legii va plăti cu viața! Simplu, nu?
-
Bucureștiul sub bombardamente (1941-1944)
Autor(i): Alexandru Armă
Nr. pagini: 384 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Impactul emoțional și psihologic al atacurilor aeriene din anii celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Bucureștiului este deconstruit la o distanță de 80 de ani de prospețimea mărturiei directe. Documentele de arhivă asigură baza unei realități istorice pe care nu o putem surprinde decât în esența profund umană, contorsionată și lipsită de apărare a martorilor români, americani și englezi care au avut șansa de a scăpa de focul bombardierelor americane și engleze. Moartea miilor de civili nevinovați amplifică o vinovăție difuză, resimțită de aviatorii prizonieri (supuși ei înșiși bombardamentelor propriilor camarazi), uimiți de tratamentul bun și civilizat al românilor. Traumatizați de acțiunile militare ale Aliaților și vulnerabilizați de apropierea trupelor sovietice, românii au făcut față acestor momente grele cu profesionalism și empatie.
„Am vrut să ieșim prin scara care duce spre Calea Victoriei, dar nu se putea. Căldura care emana de la Floarea-Soarului era atât de mare, încât unii au suferit grave arsuri, numai fiindcă vântul și-a schimbat direcția. Cineva a descuiat o ușă blindată, de incendiu, care dădea spre strada Luterană. Era soare, dar nu se vedea bine. Mult fum cu miros specific (atunci aveam să-l cunosc) și fâșii lungi de funingine. […] Floarea-Soarelui, hotelul Splendid etc. etc. nu mai existau. […] Ajungând în Piața Buzești, am văzut o mulțime care se înghesuia în jurul unui obiect pe care nu-l puteam vedea. Împins de o curiozitate morbidă, mă apropiam, când din zidul de oameni a apărut, scos de subțiori, un disperat care urla. Înnebunise de ceea ce văzuse! Cu greu mi-am făcut loc prin mulțimea împietrită de oroare.” (Gheorghe Jurgea-Negrilești)
-
Când totul devine armă
Autor(i): Mark Galeotti
Nr. pagini: 288 pagini
An: 2024
Editura: Corint
O analiză despre modurile neconvenționale în care pot fi purtate războaiele în prezent, precum și armele utilizate.
În secolul XXI trăim într-o stare permanentă de conflict. Fie că se numește terorism, război hibrid, război de zonă gri sau război convențional, amenințarea este o prezență cotidiană. Cum războiul clasic – cu arme, bombe și drone – a devenit tot mai costisitor sub aspect financiar și tot mai nepopular în rândul opiniei publice, este mai eficient să ameninți o țară cu embargoul economic sau să declanșezi un atac cibernetic prin care să-i paralizezi instituțiile. Iată de ce tot ceea ce ne înconjoară poate deveni o armă.
Pe măsură ce conflictul revine în Europa, expertul în criminalitate transnațională Mark Galeotti oferă un studiu cuprinzător și inovator despre acest nou mod în care se poartă războiul. Pretutindeni în lume dezinformarea, spionajul, acțiunile subversive și crimele destabilizează țările și creează crize de legitimitate. Ce avem de făcut în această situație? Galeotti ne prezintă modalități de supraviețuire, de adaptare și chiar de a profita de oportunitățile oferite de noua realitate.
„Acest ghid dinamic este accesibil oricărui cititor. Ne spune direct, fără jargon (…), că războiul se adaptează la tehnologie, că civilii devin parte a conflictului modern, fie că le place sau nu.” ROGER BOYES, The Times
-
Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul?
Autor(i): Graham Allison
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2022
Editura: Corint
Posibila confruntare între China și Statele Unite ale Americii, precum și câteva exemple din istorie referitoare la lupta pentru supremație. China și Statele Unite ale Americii se îndreaptă spre un război pe care niciuna nu și-l dorește. Unul dintre motive îl reprezintă Capcana lui Tucidide: când o putere emergentă amenință supremația puterii conducătoare, rezultatul cel mai probabil unul violent. De-a lungul ultimelor cinci veacuri, premisele pentru un astfel de conflict au apărut în 16 cazuri. În 12 dintre acestea s-a concretizat printr-un război.
În timpul administrației Trump, SUA și China lui Xi Jinping și-au propus să-și consolideze poziția pe scena politicii mondiale, niciuna dintre țări nefiind dispusă la compromisuri. În prezent, încă planează amenințarea deschiderii celui de-al șaptesprezecelea caz. Conflictul comercial, atacurile cibernetice, criza nord-coreeană, toate acestea reprezintă posibile scântei care pot declanșa un război de proporții.
În cartea sa, Capcana lui Tucidide, eminentul savant de la Harvard, Graham Allison, trece în revistă conflictele anterioare și analizează evenimentele actuale, explicând într-o manieră inconfundabilă mecanismele care duc la repetarea ciclică a capcanei și pașii care ar trebui urmați pentru ca inevitabilul să poată fi evitat.
-
Catherine, Prințesa de Wales. Viitorul monarhiei britanice
Autor(i): Robert Jobson
Nr. pagini: 368 pagini
An: 2024
Editura: Corint
DESCOPERĂ ADEVĂRUL DIN SPATELE TABLOIDELOR ÎN CEA MAI CUPRINZĂTOARE BIOGRAFIE REGALĂ A ANULUI!
O fată atrăgătoare, inteligentă și ambițioasă, cu un debut în viață deloc ieșit din comun, întâlnește un prinț bogat, viitor rege, pe când amândoi erau studenți. Acum, cu o monarhie în tranziție, Kate este prințesă de Wales și pe cale să devină regină.
De la căsătoria din 29 aprilie 2011, Catherine a reușit să-i cucerească pe englezi, pe locuitorii din Commonwealth, dar și pe oamenii din lumea largă. Alături de soțul ei, William, formează un cuplu dinamic, care a atins o cotă de popularitate fără precedent în rândul familiei regale. Aceasta a adus cu sine însă și numeroase scandaluri. Recent, dezvăluirile despre relația „celor patru fabuloși” (așa cum au fost supranumiți, împreună cu prințul Harry și Meghan Markle), precum și formidabilul zbucium stârnit la nivel internațional în urma ultimelor informații privind starea de sănătate a lui Catherine au ținut o planetă întreagă cu sufletul la gură.
Bazându–se pe discuții cu surse apropiate, atât oficiale, cât și neoficiale, din interiorul Palatului, Robert Jobson reușește să dezvăluie incredibila ascensiune a lui Catherine și cum anume a ajuns aceasta să fie personajul emblematic de astăzi.
-
Ce am văzut în România Mică. Anecdote istorice
Autor(i): Archibald (Gheorghe Rădulescu)
Nr. pagini: 176 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Pentru a înțelege amintirile jurnalistice ale lui Archibald (pseudonimul lui Gheorghe Rădulescu) trebuie avute în vedere transformările suferite de societatea românească după Marea Unire.
El oferă o imagine a României Mici, „guvernată în afară de principiile și de prescripțiunile constituționale și abandonată unui regim de dictatură fără răspundere: dictatura primilor-miniștri și a șefilor de partid”, după expresia lui Constantin Argetoianu. Politicianul se referea la alternanța la putere a liberalilor – cei care voiau, chipurile, continuarea reformelor – și a conservatorilor – cei care spuneau că România a avut parte de suficiente reforme și că acum consolidarea statului este misiunea primordială. Însă, la Archibald apare însă o imagine transfigurată de amintirea duioasă pe care o poartă liderilor conservatori – mai ales lui Lascăr Catargiu –, dar și marilor lideri liberali precum Ion C. Brătianu și D.A. Sturdza; o Românie a marilor personalități literare pe care le-a cunoscut Archibald, în primul rând a lui Caragiale.
Amintirile lui Archibald, cu toate micile feste pe care i le joacă memoria, construiesc un tablou original și plin de sevă despre ce au însemnat cele două mari partide din România regelui Carol I, liberalii și conservatorii, iar ilustrația de epocă a volumului de față ne ajută să intrăm în atmosfera socială, culturală și politică a vremii.
-
Ceaușescu și epoca sa
Autor(i): Lavinia Betea
Nr. pagini: 832 pagini
An: 2021
Editura: Corint
La trei decenii de la prăbușirea regimului comunist, volumul Ceaușescu și epoca sa surprinde caracteristicile esențiale ale comunismului românesc urmărind traseul existențial al tânărului din Scornicești – plecat în lume cu gândul de a fi „noul Stalin al României”, așa cum susține legenda –, încheiat într-o zi sfântă, în Crăciunul lui 1989. Ce metodă mai bună ar putea exista pentru analizarea celor peste 40 de ani de comunism, decât printr-o biografie dedicată celui care a jucat un rol decisiv în trasarea noilor politici ce își propuneau edificarea „omului nou” și a „societății multilateral dezvoltate”? Ceaușescu și epoca sa ne poartă prin cancelariile occidentale și palatele regilor și reginelor unde a fost primit Ceaușescu, dar și prin apartamentele neîncălzite din blocurile gri; prezintă odele înălțate „meșterului cârmaci”, dar și bancurile născocite pe seama lui; oferă detalii despre îndrăznețele proiecte de infrastructură, dar și despre aberantul plan de „alimentație rațională”. Atentă la discursul propagandistic și realitățile din teren, punând în balanță realizările și eșecurile ultimului lider comunist român, autoarea abordează aspecte dintre cele mai diverse, din domeniul politicii interne și externe, al economiei, societății și culturii.
-
Charles, Camilla și Diana. Dragoste și tragedie în Casa de Windsor
Autor(i): Jean des Cars
Nr. pagini: 336 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Renumitul scriitor francez Jean des Cars revine în atenția cititorilor cu o carte-eveniment, prin intermediul căreia pătrundem în culisele celei mai cunoscute case regale.În această poveste precum un scenariu dintr-un film, „prințesa inimilorˮ, Diana, s-a văzut prinsă în capcana unui mariaj eșuat și a jucat rolul victimei nefericite. Însă, așa cum vom descoperi pe parcursul lecturii, adevărul nu este întotdeauna atât de simplu!Charles, Camilla și Diana constituie o amplă și spectaculoasă investigație despre pasiune, îndoială, suferință, peseverență, scandal și tragedie, fiind totodată și o introducere pentru un nou capitol în istoria monarhiei britanice, domnia regelui Charles al III-lea. O amplă și spectaculoasă investigație, care îi va surprinde pe cititori.
-
Crima imperfectă. Anchetele colonelului Antonescu
Autor(i): Dan Antonescu
Nr. pagini: 224 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Crima imperfectă este un volum palpitant ca un policier, însă totul pornește de la fapte și personaje reale. Cartea relatează povestea unui caz adevărat de crimă, soluționat, în 1998, de autor – care, la vremea respectivă, făcea parte din Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Un taximetrist descoperă în apropiere de Piața Victoriei un sac cu o jumătate de cadavru. După câteva zile, este găsită și cealaltă jumătate.
Fără camere de supraveghere, fără telefoane mobile, fără internet sau rețele de socializare, polițiștii au rezolvat acest caz aparent imposibil.
-
Crimeea și noul imperiu rus
Autor(i): Agnia Grigas
Nr. pagini: 536 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Cum vrea Rusia să retraseze granițele în perioada postsovietică? Analizând manifestările recente ale expansionismului rusesc, Agnia Grigas, specialistă în domeniul riscului politic, ilustrează ideea că, de-a lungul a peste două decenii, Moscova a dus în mod consecvent o politică de folosire a compatrioților ruși din țările învecinate în scopul împlinirii ambițiilor sale teritoriale. Urmărind modul în care a fost pusă în practică această politică în Ucraina și Georgia, autoarea prezintă unul dintre aspectele relevante ale politicii externe a lui Putin, evidențiind riscurile la care sunt expuse țări precum Moldova, Kazahstan sau statele baltice.
„Cartea de față este un manual despre cum anume se înfăptuiește expansiunea imperialistă în secolul al XXI-lea: prin intensificarea propagandei, acordarea de pașapoarte și pregătirea terenului în așteptarea momentelor oportune. Îl recomand tuturor celor care vor ca, pe viitor, să prevină aceste lucruri.” JACK SNIDER, profesor de relații internaționale la Columbia University
-
De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) și jurnalul soției sale, Luiza
Autor(i): Filip-Lucian Iorga
Nr. pagini: 160 pagini
An: 2023
Editura: Corint
Volumul conține două jurnale inedite, Jurnalul de campanie scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului, și jurnalul dedicat celor doi copii ai lor începând din 1943 de către soția sa, economista Luiza Sava. O poveste despre dragoste și război, despre curaj și tandrețe, despre cum să-ți păstrezi umanitatea în cele mai inumane împrejurări.
-
Destin deturnat
Autor(i): Tamim Ansary
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2018
Editura: Corint
O lectură obligatorie pentru cine dorește să afle mai mult despre istoria lumii islamice. Dar cartea nu este doar o simplă înșiruire a evenimentelor trecute. Este și un ghid indispensabil pentru înțelegerea dezbaterilor și conflictelor politice de astăzi, de la 11 septembrie până la razboaiele din Irak și Afghanistan, de la pirații somalezi la conflictul palestiniano-israelian. Așa cum arată Ansary în Concluziile sale, «conflictul care distruge lumea modernă nu poate fi înțeles ca o ciocnire a civilizațiilor… Este înțeles mai bine dacă este văzut ca o divergență generală la intersecția a doua istorii mondiale discordante».” San Francisco Chronicle
-
Dezertor la comuniști. De la Harvard pe bld. Karl Marx
Autor(i): Victor Grossman
Nr. pagini: 544 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Ascensiunea, succesele, impasurile și dispariția ulterioară a Republicii Democrate Germane sunt povestite prin prisma experienței personale de către activistul și scriitorul Victor Grossman.
Recrut al armatei americane staționate în Europa, Victor Grossman, un înflăcărat om de stânga încă din anii petrecuți la Harvard, și-a părăsit postul într-o zi de august a anului 1952 și a traversat Dunărea din zona austriacă a SUA, spre zona controlată de sovietici. Soarta – adică sovieticii – l-a adus în Germania de Est, acolo unde a rămas, ca observator și participant la evoluția experimentului socialist numit Republica Democrată Germană. Dezertor la comuniști este povestea unui activist și scriitor care a crescut în economia de piață liberă din SUA, a petrecut 38 de ani în economia est-germană și a fost un martor al proceselor prin care a trecut Germania unificată.
-
DIANA. Povestea unei prințese spusă de ea însăși
Autor(i): Andrew Morton
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2021
Editura: Corint
În 1992, când această carte a apărut pentru prima oară în Marea Britanie, publicul nu a acordat prea multă atenție faptului că prințesa de Wales a participat ea însăși la elaborarea ei. Se poate spune chiar că a fost privită cu neîncredere și luată în derâdere de mulți. Cu timpul însă, tocmai această implicare a celei alintate de presă și de cei care au simpatizat-o Lady Di a atras aprecierile cititorilor de pretutindeni.
După 25 de ani de la moartea sa în urma tragicului accident petrecut la Paris, personalitatea Dianei continuă să captiveze. Această variantă revizuită a biografiei scrise de Andrew Morton cuprinde materiale și considerații noi cu privire la moștenirea spirituală lăsată de cea supranumită „prințesa poporului”, ca și la însemnătatea ei pentru casa regală britanică.
Tehnicile performante de redare și analiză a sunetelor au permis descifrarea pasajelor care abia se pot auzi în discuțiile înregistrate în urmă cu trei decenii și care nu apar în prima ediție a cărții. Pe parcursul lor, Diana dă amănunte despre o serie de aspecte legate atât de viața sa personală, cât și de calitatea ei de membră a casei de Windsor – raporturile sale cu regina, căsătoria nefericită cu prințul Charles, relația dintre acesta și Camilla, bulimia care a chinuit-o, tentativele de sinucidere – dar și despre fericirea de a fi mamă și dorința ei de a duce o altă viață, departe de privirile indiscrete ale presei aflate în căutare de senzațional.
Lucrarea biografică a lui Andrew Morton a avut, de-a lungul timpului, o influență hotărâtoare asupra imaginii pe care publicul larg și-a format-o despre monarhia britanică.
-
Dosarul București
Autor(i): William Mazz
Nr. pagini: 432 pagini
An: 2022
Editura: Corint
Bill Hefflin este un bărbat dezrădăcinat – fără viață personală, fără patrie, fără iubire. La începutul revoltei din 1989 din România, agentul CIA Bill Hefflin – un român deziluzionat care trăiește în SUA – ajunge la București, la insistențele lui Boris, numele de cod al contactului său KGB. Pe măsură ce Hefflin este implicat într-o revoltă care se transformă într-o revoluție brutală, nimic nu este așa cum pare, nici măcar căutarea iubirii lui din copilărie, care a căpătat proporții mitice în mintea sa. Asistând la evenimentele sângeroase care se desfășoară cu o viteză amețitoare, Hefflin își dă seama că revoluția este manipulată de forțe externe, inclusiv de CIA, precum și de Boris – păpușarul care pare să tragă toate sforile vieții lui Hefflin.
O combinație între Identitatea lui Bourne de Robert Ludlum și Spionul care a ieșit din joc de John le Carré
-
Două surori. Din Norvegia în jihadul din Siria
Autor(i): Åsne Seierstad
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Într-o dimineață de octombrie a anului 2013, Ayan Juma, de 19 ani, și sora ei, Leila, de 16, au părăsit casa părintească din Oslo, după care le-a transmis părinților prin e-mail următorul e-mail următorul mesaj: „Pace, milă de la Dumnezeu și binecuvântare vouă, mamă și tată… Vă rugăm să nu fiți supărați pe noi.”
Cele două surori luaseră hotărârea de a pleca în Siria și de a-i ajuta pe islamiști. Plănuiseră asta de luni bune. Sadiq, tatăl lor, pornește repede pe urma fiicelor în Turcia. Când ajunge acolo, acestea abia trecuseră granița. Sadiq este însă hotărât să le găsească.
Urmează povestea fascinantă, sfâșietoare a unei familii dezbinate. În vreme ce Sadiq își riscă viața încercând să-și aducă fetele acasă, soția lui, Sara, aflată în Norvegia, începe a se îndoi de viața pe care o duce în acea țară. Cum i s-au putut radicaliza copiii fără ca ea să știe? Ce ar putea să facă pentru ca fiii ei mai mici să nu împărtășească aceeași soartă?
Beneficiind de sprijinul familiei Juma, autoarea urmărește de la început firul întortocheat și dramatic al acțiunii. Cititorul călătorește, împreună cu Sadiq și Sara, de la casa acestora din Somalia la apartamentul din Oslo, apoi în Turcia și Siria, unde două surori adolescente sunt puse în fața urmărilor șocante ale faptei lor.
-
Ekaterinburg. Ultimele zile ale Romanovilor
Autor(i): Helen Rappaport
Nr. pagini: 362 pagini
An: 2024
Editura: Corint
„Captivantă, înfiorătoare şi emoţionantă, întocmai cum ar trebui să fie o carte de istorie.” Alison Weir
O descriere vie şi captivantă a ultimelor zile ale Romanovilor, până la cele din urmă ore din viaţa acestora.
La 4 iulie 1918, un ofiţer a preluat comanda detaşamentului care păzea Casa Ipatiev, din oraşul Ekaterinburg. Se numea Iacov Iurovski, iar prizonierii săi erau membrii familiei imperiale: fostul ţar Nicolae, soţia sa Alexandra şi copiii lor, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia şi Alexei. 13 zile mai târziu, sub comanda lui Iurovski şi conform ordinelor directe de la Moscova, aceştia s-au prăbuşit sub o ploaie de gloanţe într-o cameră de la subsol. Este povestea crimei care a încheiat cei 300 de ani de domnie a Romanovilor şi a marcat începutul unei perioade de teroare şi de opresiune.
„O sinteză remarcabilă… Cu pricepere şi imaginaţie, [Rappaport] juxtapune haosul tot mai mare din ţară şi monotonia în care trăiau zi de zi prizonierii… Rezultatul este un punct de vedere personal fascinant.” Sunday Times
„Captivantă într-un mod original.” New Statesman
„Rappaport a găsit un mod captivant de a spune povestea familiei imperiale… Istorie, specificul locului, tragedie umană şi atmosferă de epocă – o combinaţie perfectă şi rară care nu poate da greş.” Susan Hill
-
Epocile globalizării. Geografie, tehnologie și instituții
Autor(i): Jeffrey D. Sachs
Nr. pagini: 384 pagini
An: 2025
Editura: Corint
Povestea omenirii a avut dintotdeauna o dimensiune globală, iar Jeffrey D. Sachs, renumitul economist și expert în dezvoltare sustenabilă, străbate cele mai importante etape din istoria lumii, arătând modul în care putem face față provocărilor de astăzi, precum și oportunitățile oferite de secolul al XXI-lea.
Sachs îl poartă pe cititor prin șapte epoci distincte de schimbări tehnologice și instituționale, de la stadiile incipiente ale vieții pe Pământ la oamenii moderni timpurii și la migrația pe distanțe lungi, încheind cu reflecții asupra globalizării actuale.
Volumul abordează o varietate de teme, precum influența geografiei, tehnologiei și instituțiilor asupra revoluției neolitice, rolul calului în ascensiunea imperiilor, expansiunea teritorială vastă din epoca clasică, progresul civilizațiilor după deschiderea rutelor maritime din Europa spre Asia și cele două Americi, epoca industrializării și epoca digitală din prezent.
Dinamica acestor epoci din trecut oferă o perspectivă nouă asupra procesului din prezent – o globalizare bazată pe tehnologii digitale. Epocile globalizării este o carte esențială pentru oricine dorește să înțeleagă lumea în care trăim, o lume aflată sub semnul schimbării și transformării.
-
Exil și rivalități. Principele Nicolae
Autor(i): Diana Mandache
Nr. pagini: 192 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Exil și rivalități. Principele Nicolae pune în prim-plan complexitatea relațiilor principelui cu regina Maria, dar mai ales cu fratele său, Carol, în momente esențiale din istoria dinastiei, petrecute după moartea regelui Ferdinand. Nicolae va lua drumul exilului în 1937, prin plecarea definitivă din România, fiind exclus din familia regală de regele Carol din cauza căsătoriei morganatice cu Ioana Doletti. Noua configurație politică creată după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial i-a zădărnicit orice încercare de a reveni la București. Această perioadă însă îl va pune în situații interesante de viață, prin contactele cu diplomații Aliaților acreditați la Berna sau prin întâlnirile cu unii membri ai familiei regale spaniole aflați în Elveția, dar și cu diplomați români care informau Bucureștiul despre activitățile princiare. Instalarea regimului comunist în România determină o nouă etapă în configurarea emigrației. Existența în exil a doi regi și a unui fost principe regent între 1948–1953 a dus la repoziționări și noi alianțe. S-au conturat două orientări principale ale emigrației în jurul celor doi regi, a treia fiind „gruparea nicolaistă” la care aderaseră vechii săi susținători sau nemulțumiții, având deopotrivă legături cu Liga Românilor Liberi sau alte organizații ale exilului din Paris, Madrid, Roma, Freiburg. Deși lupta în emigrație pe parcursul anilor a încetinit, Nicolae a continuat să rămână o figură distinctă a familiei regale în relațiile cu refugiații români. Principele Nicolae avea un caracter ferm, iar spiritualitatea și manierele sale creionate de educația britanică au creat o bună impresie în cercurile înaltei societăți europene. Chiar dacă nu a mai revenit în țara natală, a căutat să sprijine comunitățile întâlnite, iar cultura o vedea ca mijloc eficient de propagandă în timpul Războiului Rece.
Diana Mandache
-
Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție
Autor(i): Christopher Hibbert
Nr. pagini: 320 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Volumul de față prezintă istoria ascensiunii și a decăderii uneia dintre cele mai diabolice familii din câte au existat vreodată. Numele Borgia este sinonim cu nepotismul, corupția și lăcomia, fenomene atât de răspândite în Italia în epoca Renașterii. Cunoscuți pentru faptul că acumulau putere, avuții, teritorii și titluri prin mituire, căsătorie și crimă, membrii dinastiei cu rădăcini spaniole au ajuns să ocupe cele mai înalte poziții în societatea italiană a secolelor al XV-lea și al XVI-lea.
Figura centrală a acestei familii o reprezintă puternicul și avidul Rodrigo Borgia (1431-1503), devenit papă sub numele de Alexandru al VI-lea în 1492, anul în care Cristofor Columb a ajuns în America, maurii au predat Granada în mâinile spaniolilor, iar Lorenzo Magnificul a murit la Florența. Descendent al unei influente familii aragoneze, acesta s-a implicat din tinerețe în politica de la Roma, servind în Curie în timpul pontificatului unchiului său Calixt al III-lea (1378–1458) și sub patru succesori ai acestuia. Două dintre cele șapte odrasle ale sale au cunoscut la rândul lor puterea și faima: Cesare (1475–1507), duce de Valentinois, care i-a servit drept model lui Niccolò Machiavelli în scrierea faimoasei sale lucrări intitulate Principele, și Lucrezia (1480–1519), ducesă de Ferrara, Modena și Reggio, care, ajutată de Cesare, și-a ucis propriul soț.
Cu erudiție, iscusință și intuiție, Christopher Hibbert destramă vălul legendei care s-a țesut în jurul familiei Borgia, realizând un portret plin de dramă și de vervă.
-
Fiica lui Stalin. (Ediția a doua). Viața extraordinară a Svetlanei Allilueva
Autor(i): Rosemary Sullivan
Nr. pagini: 752 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Rosemary Sullivan ne propune excepționala biografie a unicei fiice a lui Iosif Vissarionovici Stalin – Svetlana Allilueva. Născută în anii de început ai Uniunii Sovietice, Svetlana și-a petrecut tinerețea între zidurile Kremlinului. A fost ferită de grijile cotidiene, dar nu a putut evita tragediile familiei sale. Rând pe rând, din viața ei au dispărut toți cei dragi: mama, doi frați, mătuși, unchi și un iubit de două ori mai în vârstă decât ea. Pe măsură ce a aflat despre grozăviile tatălui său, după decesul acestuia, Svetlana nu a mai putut să tacă. În 1967, a fugit în Statele Unite ale Americii, lăsându-i în urmă pe cei doi copii ai săi. Viața ei s-a schimbat – s-a mutat des, avut un mariaj dezastruos, s-a izolat de ceilalți imigranți ruși și, în cele din urmă, a murit în sărăcie, în Wisconsin.
Bazându-se pe documente din arhivele KGB, CIA și ale guvernului sovietic și pe mărturiile urmașilor Svetlanei, autoarea reconstituie destinul zbuciumat al fiicei lui Stalin, o femeie condamnată să fie prizonier politic al numelui tatălui său. Autoarea își plasează personajul într-un context general, fără să piardă însă din vedere latura umană a poveștii.
-
Frați de arme. Români, germani și Frontul de Est
Autor(i): Perry Pierik
Nr. pagini: 320 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Afectată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și de consecințele revizuirii frontierelor în Europa Centrală, precum și amenințată de pericolul sovietic, România condusă de Ion Antonescu a optat pentru o alianță cu Germania nazistă, constituind o veritabilă „frăție de arme”.
Alegerea avea să se dovedească a fi un adevărat pact cu diavolul, în urma căruia evreii români au avut de suferit și o parte semnificativă a armatei a pierit pe Frontul de Est, într-o sângeroasă bătălie care avea să schimbe cursul războiului.
Consultând lucrări de specialitate și documente de arhivă, istoricul Perry Pierik prezintă consecințele acestor evenimente cumplite în ceea ce se dovedește a fi o reconstituire obiectivă a unuia dintre cele mai tragice episoade din istoria României. -
Frăția Musulmană, 1928–2023. Un secol între moderare și radicalizare
Autor(i): Ovidiu Raețchi
Nr. pagini: 320 pagini
An: 2023
Editura: Corint
O excelentă prezentare a organizațiilor islamiste reunite în familia politică a Frăției Musulmane scrisă de un expert în istoria Orientului Mijlociu.
Această carte propune o istorie a mișcării Frăția Musulmană din 1928 până în prezent și, concomitent, o analiză a unsprezece partide desprinse din marea familie politică sunnită Ikhwan al-Muslimin. Autorul urmărește evoluția ideologică a fraților musulmani din Egipt, Libia, Maroc, Tunisia, Iordania, Siria, Kuweit, precum și a formațiunii Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), dominată de figura liderului neootomanist Recep Tayyip Erdoğan. De o atenție specială se bucură sângerosul Front Islamic Național din Sudan și gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza – ambele fiind structuri fondate de Ikhwan al-Muslimin. Scopul lucrării este formularea unor răspunsuri clare la întrebări esențiale pentru viitorul Orientului Mijlociu: Se pot modera islamiștii? Ce favorizează transformarea lor în activiști politici care acceptă principiile democrației? În ce condiții riscă ei să devină, precum gruparea palestiniană Hamas, adepți ai jihadului și terorismului de tip Daesh?
-
Furtuna din iad. Sfârșitul Germaniei naziste și atrocitățile învingătorilor
Autor(i): Thomas Goodrich
Nr. pagini: 592 pagini
An: 2023
Editura: Corint
În septembrie 1939, Germania nazistă a declanșat Al Doilea Război Mondial. În mai puțin de doi ani, a ajuns stăpâna Europei, armatele sale controlând teritorii vaste, din nordul Franței până în Insula Creta. Apoi, în iunie 1941, Hitler a ordonat atacul asupra Uniunii Sovietice. Până la finalul anului 1942, Bielorusia, Ucraina și Rusia de Vest au devenit tărâmuri ale morții. Orașele au fost transformate în ruine și milioane de oameni și-au pierdut viața sau au fost închiși în lagăre.
Din 1943, germanii au început să piardă, iar Al Treilea Reich s-a transformat, treptat, în cel mai negru coșmar pentru cetățenii săi. Mai întâi, dinspre vest, au venit avioanele britanice și americane, aducând uragane de foc apocaliptice, care au transformat în cenușă clădirile și locuitorii din puternicele centre industriale germane.
Dinspre est, urgia a venit ca un tăvălug. În anii 1944–1945, trupele sovietice, motivate de răzbunare, frustrare și alcool, au comis în spațiul german grozăvii greu de imaginat. Convoaiele de refugiați au fost distruse complet, prizonierii au fost executați sau transformați în sclavi, iar femeile au fost violate și torturate în cele mai cumplite moduri. Au avut loc jafuri pe scară largă și au fost cauzate traume care nu s-au vindecat niciodată.
-
Genghis-Han și nașterea lumii moderne
Autor(i): Jack Weatherford
Nr. pagini: 480 pagini
An: 2017
Editura: Corint
Armata mongolă condusă de Genghis-han a cucerit mai multe teritorii și a subjugat mai multe popoare, în douăzeci și cinci de ani, decât au reușit romanii în patru sute. Pretutindeni în acest vast imperiu, mongolii au influențat dezvoltarea fără precedent a schimburilor culturale, au extins rețeaua comercială și au fost motorul unei renașteri a civilizației. Om cu vederi infinit mai progresiste decât omologii săi europeni și asiatici, Genghis-han a abolit tortura, a conferit libertate deplină tuturor cultelor religioase și a anulat privilegiile aristocrației specifice sistemelor feudale. Începând cu povestea ascensiunii lui din sânul unei culturi tribale și încheind cu explozia de civilizație declanșată de Imperiul Mongol, această excepțională lucrare de istorie revizionistă este o veritabilă epopee despre nașterea lumii moderne.
„E greu sa gasești vreun alt personaj care, provenit dintr-un mediu atât de puțin propice, să fi atins asemenea culmi; poate doar Iisus.” Harper’s
„Analiza însuflețită pe care ne-o ofera Weatherford îi reabilitează pe mongoli și ne poartă într-o fascinantă călătorie intelectuală… Bine scrisă și presărată cu surprize.” Kirkus Reviews
„Weatherford este un povestitor extraordinar… Portretul făcut [de el] Hanului este unul complex și multidimensional… Cartea lui Weatherford oferă o perspectivă generoasă asupra cuceritorului mongol, în tot ce-a avut el mai mare și mai mârșav.” Minneapolis Star Tribune
„Se citește precum Iliada… Pe jumătate carte de călătorii, pe jumătate narațiune epică.” Washington Post
-
Grace de Monaco. Povestea unei prințese
Autor(i): Jean des Cars
Nr. pagini: 246 pagini
An: 2025
Editura: Corint
„Sunt ființe care nu se sting niciodată”, spunea Grace, prințesă de Monaco și regină hollywoodiană. Grația, frumusețea și diplomația lui Grace Kelly au făcut ca de Gaulle să o numească Afrodita americană, iar pe King Crosby să o ceară de soție după ce a auzit-o cântând.
Jean des Cars, cunoscut scriitor și jurnalist, conturează în această biografie trăsăturile definitorii ale starului american, vedetă mult iubită de public și răsplătită cu un Oscar, trei Golden Globe și multe alte premii ale criticilor de film. Considerată actriță-fetiș a lui Alfred Hitchcock, remarcabil prin felul în care a știut să-i pună în valoare talentul și frumusețea, prințesa Grace a inspirat inclusiv casele de modă.
Însă detaliile legate de felul în care Grace Kelly l-a întâlnit pe Prințul Rainier la Festivalul de la Cannes în 1955 sunt deopotrivă incitante și fermecătoare. Autorul dezvăluie faptul că cei doi se întâlneau la început în secret, pentru ca apoi idila lor să devină o adevărată poveste de dragoste, idealizată de mulți. Cu toate că nunta celor doi, numită „nunta secolului XX”, a unit într-un mod fascinant glamourul hollywoodian cu sobrietatea monarhică a Vechiului Continent, au existat suspiciuni legate de fericirea lui Grace în căsnicie.
Adorată precum zeițele din mitologia greacă, Grace de Monaco a rămas de neuitat și pentru colegii de platou care o cunoscuseră îndeaproape când era doar Grace și despre care Cary Grant repeta la nesfârșit: „Ne lipsește.”
-
Habsburgii. Ambiția de a stăpânii lumea
Autor(i): Martyn Rady
Nr. pagini: 592 pagini
An: 2024
Editura: Corint
Cum poți deveni stăpânul lumii? Iată o chestiune care i-a preocupat pe mulți suverani. O singură familie a fost însă aproape de a găsi răspunsul: Habsburgii.
Istoricul Martyn Rady spune povestea unei excepționale dinastii și a lumii pe care aceasta a construit-o și apoi a pierdut-o. Având origini modeste, Habsburgii au câștigat controlul asupra Sfântului Imperiu Roman, și-au extins rapid posesiunile, întinzându-se din Ungaria până în Spania și chiar dincolo de Ocean, iar apoi au ajuns să stăpânească părți din Lumea Nouă și din Orientul Îndepărtat.
Parcurgând paginile volumului de față, vom călători în timp și spațiu pentru a-i cunoaște pe cei mai importanți membri ai Casei de Habsburg. Carol Quintul, Rudolf al II-lea, Maria Tereza și Franz Joseph sunt doar câteva dintre personalitățile surprinse în această cronică inedită, cu bucuriile, tristețile, succesele, eșecurile și tragediile lor. Totodată, vom descoperi cum au influențat politica, diplomația, religia, arta și istoria, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. O carte despre mărirea și decăderea unei familii de legendă.